Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Sziklákat mozgat a természettudományos propaganda

2007. május 30. 09:00

A marsi barlangkeresés korában nem árt felidézni, hogy a természettudományos ismeretterjesztés égisze alatt akár még egy cseppkő is propaganda-eszközzé változtatható.

<

Országtáblát , Királykutat, Szószéket nem említeni

Hogyan lett az Aggteleki Cseppkőbarlang Nagy Templomából Fekete terem, a Paradicsomból Szabadság terem, a Betlehem Hét törpe tanyája, a Kínai pagoda pedig Négerkunyhó?

A munkásmozgalom nagy alakjai, vagy valami hasonló

Halász Csilla forrásközléséből kiderül, hogy a Rákosi korszak - a vallásosság háttérbe szorítása érdekében fogant - népművelési intézkedései Közép-Európa legnagyobb barlangrendszerében a babonák leküzdésének egyik fontos támaszát ismerték fel.

A természettudományos propagandaközponttá átalakított barlangban ezért még a cseppkövek elnevezését is megváltoztatták. A görög-római mitológiából (pl. Jupiter trónja), a vallás területéről (pl. Paradicsom), vagy a történeti múltból (pl. Nagy Sándor) vett figurák elnevezéseit, a mese (pl. Csipkevár), a népies motívumok (Matyórojt), és a kor ideológiájába teljességgel passzoló (pl. Szabadság) elnevezések váltották fel.

Olvassa végig az Aggteleki Cseppkőbarlang természettudományos propaganda-központtá alakításának konkrét javaslatait és a barlangot bemutató idegenvezetők számára készült szövegeket! Véleményét itt megoszthatja velünk!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Sziklákat mozgat a természettudományos propaganda

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra