Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Zavaró szürrealizmustól a reklámcélú művészetig

2007. május 9. 16:00

A Szürrealizmus és design címmel nyílt kiállítás 300 tárgyon keresztül részletezi a 20. század egyik legnagyobb hatású művészeti irányzatának mindennapokra gyakorolt hatását.

<

A szürrealizmus Franciaországban született meg az 1920-as években és a különösön, az össze nem illőn, az irracionálison, az álomszerűn alapult, olyan stílusjegyekkel, amelyeket a látvány világa jól fel tudott és a mai napig fel tud használni. A 20. század leismertebb tervezői vettek ihletett a szürrealista esztétikából. Az így született számos meghökkentő tárgyból sikerült a legérdekesebbeket összeszedni a kiállításra a világ különböző múzeumaiból és magángyűjteményekből.

A bemutatott darabok között vannak használati tárgyak, színházzal, díszletekkel, divattal, mozival, építészettel vagy reklámmal kapcsolatosak. Számosat közülük még nem is látott a nagyközönség. A tárgyakat olyan művészek és tervezők készítették, akik már 1939 előtt is alkottak és munkájukat folytatták a háború után. Közülük is a legismertebbek Salvador Dalí, René Magritte, Meret Oppenheim, Elsa Schiaparelli, Man Ray, Alberto Giacometti, Joan Miró, Max Ernst munkái.

A kiállítás hat tematikus részben tekinthető meg: a protest, a balett, a szürrealizmus és a tárgy, az illuzórikus belső tér, a természet, amely ritkaságokat szül, a test és az álom. A tárgyakat minden témában szövegek és vetítések kísérik.

Az egyik legismertebb kiállítási darab Salvador Dalí May West ajkai című alkotása, amely egyben a szürrealista mozgalom egyik reklámcélokra legtöbbet felhasznált alkotása is: a buja hollywoodi díva ajkai vörös díványt mintáznak, amely köré Dalí egész szobát tervezett a színésznő portréjából kiindulva. A legmeglepőbb azonban az a rész, ahol bemutatják, mit alkottak a művészek az 1920-as, 1930-as években Gyagilev vezette Orosz Balettnek. Láthatók továbbá ruhák, amlyeket Giorgio De Chirico mechanikus bábukra tervezett, Dalí Rubin ajkak elnevezésű brossai, Man Ray próbababája, Schiaparelli Könny és csontváz címet viselő ruhái.

A tárlag július 22-ig látható.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Zavaró szürrealizmustól a reklámcélú művészetig

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra