Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kárpótlást követelnek a Lengyelországból deportált ukránok

2007. április 27. 16:00

Több mint 150 ezer, Lengyelországból kitelepített ukrán követelt kárpótlást a lengyel hatóságoktól a Visztula-hadművelet 60. évfordulója előtt.

<

Az UPA egykori plakátja

Surkalo elmondta, hogy az 1947-ben házaikból erőszakkal kitelepített ukránok közül többen az Európai Bírósághoz fordultak annak elismerését kérve, hogy vagyonuktól és földjüktől törvénytelenül fosztották meg őket, és meg is nyerték a pert. Szerinte mind a 150 ezer kitelepített ukrán 2,5 hektár föld és 1,5 hektár erdő elvesztése miatt perelhetné a lengyel hatóságokat, a lengyel bíróságok azonban nem akarják ezeket a beadványokat elfogadni.

"Igaz, Ukrajnában sincs törvény, amely elismerné a Visztula-hadművelet áldozatainak veszteségeit" - tette hozzá Surkalo. Korábban Viktor Juscsenko elnök kérte a parlamentet, hogy értékelje politikai és jogi szempontból "az ukrán történelem e szomorú lapját". Az Ukránok Világkongresszusa is kártérítést követelt Lengyelországtól.

1947. április 27-28-án a lengyel hadsereg a Visztula-hadművelet keretében több mint 150 ezer ukránt telepített ki erőszakkal Lengyelország délkeleti területeiről a második világháború végén az országhoz csatolt területekre. Az erőszakos kitelepítés 60. évfordulójára szervezett megemlékezésen április 27-én Lembergben részt vesz Viktor Juscsenko is. Nyugat-Ukrajnában tudományos konferenciákat tartanak a Visztula-hadműveletről és a deportálásokról, az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) fegyveres harcáról a mai Lengyelország ukránok laktak területein.

A lengyel szenátus már elítélte a Visztula-hadműveletet. Cserébe Lengyelország hasonló lépéseket vár Ukrajnától azzal kapcsolatban, hogy az UPA fegyveresei mintegy 100 ezer lengyelt öltek meg Volhíniában az 1940-es évek elején. Az elnök és jobboldali ukrán pártok rehabilitálni akarják az UPA-t "mint az Ukrajna függetlenségéért harcolót felet".

Volhíniában, a tömegmészárlások színhelyén a helyi hatóságok emlékművet emeltek az UPA tiszteletére. A lengyel áldozatok válaszul Varsó központjában szándékoznak emléket állítani az Ukrán Felkelő Hadsereg katonáinak kezétől elesetteknek. Az UPA rehabilitálása esetén az egyik lengyel kormánypárt, a Lengyel Családok Ligája is kárpótlást szándékozik követelni az ukrán hatóságoktól az UPA áldozatai részére.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kárpótlást követelnek a Lengyelországból deportált ukránok

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra