Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Új szöveget kaphat a spanyol himnusz

2007. április 26. 12:00

Spanyolország nemzeti himnuszának hivatalosan nem éneklik a szövegét, Franco halála óta ugyanis nincs mindenki számára elfogadható variánsa.

<

Az ismeretlen eredetű spanyol himnusz Európa egyik legrégebbi nemzeti himnusza, jelenleg mégsincs hivatalosan elfogadott szövege. Először 1761-ben említi a Manuel de Espinosa által összeállított spanyol gyalogosok trombitajeleinek jegyzéke (Libro de Ordenanza de los toques militares de la Infantería Española) Marcha Granadera, azaz a gránátosok indulója címen. 1770-ben III. Károly hivatalos Becsület-indulóvá nyilvánította a Marcha Granaderát, s a hivatalos ünnepségeken gyakorlatilag nemzeti himnuszként szerepelt. A királyi család jelenlétében játszott dal így kapta a Királyi induló elnevezést a köznyelvben.

Bár XIII. Alfonz 1931-ig tartó uralkodása alatt született egy Himno de Riego című rövid versike, a polgárháború után Francisco Franco - a régi nevén, Marcha Granadera-ként - a Marcha Real-t nyilvánította himnusznak. A diktátor 1975-ben történt halála óta nem újult meg 70 évesnél is idősebb szöveg, amitől Spanyolország azóta értékrendjében egyébként is igen messze került. Egyelőre tehát nincs konszenzus a spanyol nemzeti himnusz ügyében.


A spanyol himnusz az eredeti szöveggel

A focirajongók és a tanárok mellett legutóbb a szocialista kormányzat ellenzői vetették fel a kérdést, akik mostanában több politikai gyűlésen és tüntetésen tiltakoztak a kormány ellen hiányolva a himnusz közös éneklését. Gustavo Jaso, a tüntetések egyik szervezője, az Emua Forum vezetője szerint "teljes abszurditás és súlyos lelki problémákkal terheli az egész országot". A társaság ezért elhatározta, hogy szakértők bevonásával megszövegezi az ismert dallamot. A terveket a jövő hónapban esedékes helyi választások után mutatják be.

A korábbi törekvések alapján borítékolható, hogy ez is csupán egy sziszifuszi küzdelem lesz. A múlt héten még arra is fény derült, hogy már José María Aznar ex-miniszterelnök is költőket kért fel a dallam megszövegezésére. A poéták persze nem tudtak megegyezni a szövegben, s a megoldási kísérlet irgalmatlan veszekedésbe torkollt. A költőcsoport történész végzettségű tagja, Jon Juaristi szerint "az efféle szakértői testületek felkérése a lehető legkártékonyabb".

A nagyon polarizált politikai helyzet szintén problémát jelent, ugyanis a baszkok és a katalánok meghatározó része a spanyol nemzeti lobogót és a himnuszt eleve az elnyomás eszközének tekinti. Az Emua Forum akcióját sokan partizánakciónak látják, ami mindenfajta nemzeti konszenzust nélkülöz. A szervezet azonban egyelőre kitart, mondván "meglehet, hogy a mű végül nem elfogadható, de legalább valami előrelépés történik himnusz-ügyben".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Új szöveget kaphat a spanyol himnusz

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra