Múlt-kor.hu

Interneten a náci propagandafilmek

Interneten a náci propagandafilmek

2007. április 24. 16:00

Tavaly véletlenül került elő a Harc Norvégiáért című náci propagandafilm. Az alkotás több másik rövidfilmmel együtt hamarosan az interneten is látható lesz.

A Norvég Filmarchívum oldalán hamarosan 13 darab 1941 augusztusa és karácsonya között készített rövidfilm lesz elérhető, amelyeket a norvég mozikban filmhíradóként vetítették. Tore Helseth filmtörténész szerint az alkotásokban a kollaboráns norvég kormányzat és Vidkun Quisling személye szinte egyáltalán nem jelenik meg. Ennek oka abban keresendő, hogy a politikus nagyon népszerűtlen volt, propagandaértékét minimálisnak tartották a nácik.

Az alkotások között lesz majd az a 80 perces dokumentumfilm is, amelyet tavaly ősszel egy német férfi anélkül bocsátott internetes árverésre, hogy tisztában lett volna az általa kínált filmdoboz tartalmának jelentőségével.

Az 1940. áprilisa után készült ritka dokumentum Norvégia lerohanását rögzíti. A költséget nem kímélő alkotást a Wehrmacht főparancsnoksága a német mozikban is vetíttetett. A digitálisan helyreállított kópia számos, eddig ismeretlen részletet tartalmaz azokról az összecsapásokról, amelyek az 1940. április 9-én bevonult németekkel zajlottak le a skandináv országban.

Az archívum munkatársai jelenleg az 1942-ben készített filmeket restaurálják, és amint elkészülnek, azok szintén láthatóak lesznek az interneten.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Interneten a náci propagandafilmek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra