Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Műkincsrablók fosztogatnak Irakban

2007. április 23. 13:00

A világ legértékesebb régészeti lelőhelyeinek kifosztása és megrongálása még ma is folytatódik, és Anglia semmit nem tesz azok védelmében.

<

Gépi ásóval dolgozó és a saját magánhadseregük által védett fosztogatók pusztítják Irak ókori lelőhelyeit, miközben felbecsülhetetlen értékű leleteket törnek össze - számolt be róla a The Independent című brit napilap. A lap szerint még a műholdas felvételeken is látszik, hogy a régiségkereskedők által felbérelt iraki fosztogatók 3000 futballpálya nagyságú területet ástak és dúltak fel. `Egy ország múltja van eltűnőben, és mi csak állunk és bámulunk. Az illegális ásatások már egész ókori városokat pusztítottak el` - állítja Roger Matthew professzor, az Irakban működő Brit Régészeti Iskola elnöke.

Amikor még fegyveresek vigyázták a feltárásokat

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ősi babiloni pecsétek és pótolhatatlan ékírásos táblák tűnnek el, mielőtt még a régészek megvizsgálhatnák őket, és valószínűleg áruházi raktárakba kerülnek, ahonnan az amerikai és európai piacokra csempészik őket. A kincskeresők elhajigálták az értéktelennek tűnő táblatöredékeket, amelyek azonban a keleti és nyugati közös örökség titkait rejtik. Az illegális ásatások hatására Bad-Tibira városa teljesen eltűnt, a 70-es években részben kiásott Isint pedig szintén kifosztották.

Elisabeth Stone, a New York-i Stony Brook Egyetem professzora 2000 iraki régészeti emlék műholdas képét vizsgálta meg, és azt állapította meg, hogy mintegy 16 négyzetkilométer nagyságú terület esett áldozatul a fosztogatásoknak. Ezek között kisebb területek és egész városok is vannak. "A nagyobb régészeti emlékeknél szervezett fosztogatók dolgoznak, akiket a régiségkereskedők bérelnek fel. Az intézkedni próbáló rendőröket több helyen fegyverrel szorították vissza. Az illegális műemlék-kereskedelem semmiben nem különbözik az illegális kábítószer-kereskedelemtől" - állítja.

A vezető brit történészek szerint (akiknek kiáltványát nemrég mi is ismertettük) az angol kormány eközben visszalépett attól a négy évvel ezelőtt tett ígéretétől, hogy megóvja az 5000 éves városokat - köztük Ummát - attól, hogy tolvajok prédájává váljanak. Négy évvel ezelőtt ugyanis Tessa Jowell brit kulturális miniszter az iraki nemzeti múzeum kifosztása után 15 millió fontot ígért a Mezopotámiát is magába foglaló ókori régészeti emlékek megóvására. A régészek szerint azonban a pénz soha nem érkezett meg.

Olasz csendőrök védik Umma romjait, 2004

A történészek szerint a lelőhelyek védelmének elmulasztása a kulturális javak fegyveres összeütközés esetén való védelméről szóló hágai egyezmény rendelkezéseibe ütközik. A kulturális minisztérium szerint azonban az ígért összeg az általános újjáépítés alap része, és nem csak az ókori emlékek védelmére szolgál.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy Szaddám uralma idején a régészeti emlékeket katonák őrizték, a fosztogatást pedig halállal büntették. "A diktátor uralmának megdöntése óta az Irakot megszálló csapatok egyáltalán nem fordítottak pénzt és energiát az iraki kulturális örökség megóvására, ami pedig az ő feladatuk lenne" - állítja Matthews.

A példák riasztóak: Babilont az amerikai csapatok rombolták le, a megszállás előtt már félig kiásott Ummát pedig a fosztogatók gyakorlatilag teljesen kirabolták. "Irak a civilizáció bölcsője, és az a hely, ahol a civilizáció először megjelent a Földön. Mindannyian köszönettel tartozunk Iraknak és az ősi városoknak, ahol az írást feltalálták. Az illegális ásások azonban letarolták mindezt. Az angol kormánynak kötelességei vannak az irakiakkal szemben".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Műkincsrablók fosztogatnak Irakban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra