Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A premodern bulvár is a pornót kedvelte

2007. április 18. 10:15

A hatalmasok perverziói, botrányai: az erotikus tartalmú pletyka már a 18. századi Angliában is nagyon népszerű volt.

<

Jenny Skipp, a leedsi egyetem tanára három évi kutatás után ebből az "ősbulvár" témából készítette el a minap doktori értekezését, amelyből kiderül, hogy a legkedveltebb irodalom ebben a műfajban a házasságtörések jegyzőkönyveinek átiratai voltak. A bírák meggyőzése érdekében ezek a periratok nagyon részletesek voltak és felkeltették a szinte kizárólag férfiakból álló olvasók érdeklődését - írta a La Repubblica című olasz napilap.

Címlapra kívánták

"A 18. században az embereket legalább annyira érdekelték a közszereplők és főként takargatnivalóik, mint ma"
- állítja Jenny Skipp. A botrányok nem maradtak meg a ház falain belül, beszélgetés, vita tárgyai lettek nyilvános helyeken is. Pubokban, kávézókban csoportok vitatták meg a soron lévő botrányt, és ez olyan kiterjedt volt, hogy a lapok sokszor kollektív játékra alkalmas kérdéseket és feleleteket csatoltak a vonatkozó írásokhoz.

A műfajt minden társadalmi réteg kedvelte, ezért volt bőségesen mindenből olcsó kiadás is. A tanárnő szerint ez más fényben tűnteti fel a korszak műveltségi színvonalát. A szegényebbeket gyakran tekintették analfabétáknak, mert nem tudtak írni, de valószínű, hogy olvasni azért nagyon sokan tudtak. Londonban például a férfiak 70 százaléka olvasott.

A pornóval foglalkozó pletykairodalom nagy témái a prostituáltak és kurtizánok voltak. A pornó-publikációk azonban különböztek a maiaktól: sok humor volt bennük, irodalmibb volt a színvonal és érintették az élet és a politika nagy témáit is.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A premodern bulvár is a pornót kedvelte

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra