Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szenzációs leletek Aquincumban

2007. április 19. 14:45

Az elmúlt évben előkerült, legszebb fővárosi régészeti leletekből nyílt kiállítás az Aquincumi Múzeumban.

<

A mintegy 50 emléktárgy között találhatóak bronzkori ékszerek, a népvándorlás korából származó edények, valamint római kori szobrok és piperetárgyak, például tükrök is. A Találtak már aranyat? című kiállítást október 31-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Találtak már aranyat?

A tárlaton szereplő tárgyakat 70 különböző ásatáson találták meg a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) régészei az elmúlt évben; a feltárások alkalmával összesen 200 ezer műtárgy került elő. A leletek egyebek mellett olyan nagyberuházásokat megelőző feltárásokon kerültek elő, mint a csepeli szennyvíztisztító, az MO-ás körgyűrű keleti szektorának vagy az óbudai Csúcshegy-Harsánylejtő területén található lakópark építése.

Az elmúlt évben előkerült legszebb fővárosi régészeti leletek


A feltárások közül kiemelkedik az egykori óbudai gázgyár területe alatt húzódó temető újabb részeinek kutatása. Az egykori Aquincum polgárvároshoz tartozó területen csak 2006-ban több mint 900 sírt dokumentáltak a múzeum munkatársai. Igazi különlegességnek számítanak az M6-os autópálya bevezető szakaszánál előkerült, kelták által használt, de római mintára készült sírok.

Az Aquincumi Múzeum romkertjében tavaly is folytatódott a 2004-ben megkezdett látványásatás, hogy a látogatók is betekinthessenek egy római lakóház feltárásának rejtelmeibe. Az ásatás egyik kiemelkedő lelete egy delfinekkel díszített, szarvasagancsból faragott szövőtábla, amely római területen ritkán kerül elő.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szenzációs leletek Aquincumban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra