Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megmentik a skót kocsmákat

2007. április 11. 10:15

Egy nemrég elkészült útikalauz szerzője szerint azonnali beavatkozásra lenne szükség a fogyatkozó számú tradicionális skót pub megmentésére.

<

Izgalmas hasonlat:
Amit a századforduló kávéházainak
berendezéseiről tudunk -
a Budapesti Negyed cikke

Az Edinburgh-ban pár hete életre hívott Skót Örökségi Kocsmák nevű mozgalomhoz 120 tag csatlakozott, és csak azok kerülhettek be közéjük, akik legalább 40 éve nem változtattak kocsmájuk belső kialakításán. Ennyi idő alatt ugyanis a legtöbb pub komoly átalakuláson ment keresztül, és a tipikus skót kocsmák jellegzetességei (a középső pult, az asztalok elrendezése) szép lassan eltűnnek mindenhonnan.

Az útikalauz szerzője, Michael Slaughter szerint mindenképp meg kéne óvni azokat a pultokat és bárokat, amelyeknek hosszú időre visszanyúló története van. "Nagyon kevés van belőlük. A történelmi belsők száma az elmúlt 30-40 év során jelentősen megcsappant... azt akarjuk, hogy ez a folyamat megálljon, és a keveset, ami megmaradt, megőrizzük" - nyilatkozta a The Scotsman című lapnak. "Arra kérjük hát a tulajdonosokat és bérlőket, hogy hagyják azokat úgy, ahogy vannak".

Slaughter kiemelte, hogy a listán szereplő kocsmák felének épülete már eredetileg is örökségvédelem alatt áll, ám a szabályozás nem rendelkezik a pubok belső teréről. A mozgalom tagjainak tehát az a célja, hogy az örökségvédelmi szabályokat ezekre is kiterjesszék. A skót örökségvédelem vezetője, Deborah Mayss szerint nagyon sok csodálatosan megtervezett történelmi pub van Skóciában, amiknek megóvásában ők is szívesen részt vesznek majd.

Arról azonban nem szól a fáma, hogy a legújabb szabályozási tervhez mit szólnak azok, akik épp a kocsmák átalakításával szeretnék növelni a forgalmukat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megmentik a skót kocsmákat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra