Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megkeresik a Gibraltárnál elsüllyedt flotta kincseit

2007. március 27. 08:45

Spanyolország feltárhatja egy Gibraltár előtt 300 évvel ezelőtt elsüllyedt, állítólag sok aranyat és ezüstöt szállító brit hadihajó rakományát.

<

Hétvégi sajtójelentések szerint Madrid máris engedélyezte a kutatásokat és Nagy-Britanniának ígérte a hajó rakományának tulajdonjogát azzal a feltétellel, hogy az ilyen munkálatokra specializálódott amerikai cég tevékenységében spanyol régészek is részt vehetnek.

Egyelőre be nem bizonyított feltételezések szerint a Sussex nevű hajóról van szó, amelynek gyomrában rejlik állítólag a világ tengereinek egyik legjelentősebb aranykincse.

A dokumentumok szerint az 1694-ben elsüllyedt Sussex 10 tonna aranyat és 100 tonna ezüstöt szállított, és rakománya manapság becslések szerint akár 4 milliárd eurót is érhet. Az arannyal III. Vilmos angol uralkodó Savoya hercegét akarta rábírni, hogy mellé álljon a francia Napkirály, XIV. Lajos elleni háborúban.

A régészek első dolga nyilván az lesz, hogy tisztázza, a 900 méter mélységben lévő roncs valóban a Sussexé-e.

A helyszín a kalózok és fosztogatók kedvelt helye. Az eset kapcsán legutóbb arról számoltunk be, hogy egy amerikai nőt és két magyar férfit vettek őrizetbe a hatóságok, miután a társaság Louisa és Puerto Sherry nevű hajóján, illetve szárazföldi főhadiszállásán több százezer font értékű zsákmányt találtak. A lefoglalt régiségek között volt például olyan egykorú hadianyag, amely az éppen kétszáz éve megvívott, világtörténelmi kihatású brit győzelemmel végződött trafalgari tengeri ütközet hajótemetőjéből származik.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megkeresik a Gibraltárnál elsüllyedt flotta kincseit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra