Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Magyarok is szerepelnek az európai digitális könyvtárban

2007. március 26. 19:00

A majdani európai digitális könyvtár első állomásaként a párizsi könyvvásáron bemutatták az interneten elérhető francia-magyar-portugál digitális könyvtárat.

<

A digitális könyvtár az amerikai Google világprogramjára adott európai válaszként, Jean-Joel Jeanneney-nek, a Francia Országos Könyvtár (BNF) áprilisban leköszönő igazgatójának kezdeményezésére két évvel ezelőtt elindított kezdeményezés keretében működik.

A tervek szerint az 5-6 milliós világhálós gyűjteményből az első prototípuson összesen 12 ezer mű lesz hozzáférhető ingyenesen: ebből hétezer francia, négyezer - az Országos Széchenyi Könyvtár gyűjteményébe tartozó - magyar és további ezer portugál szöveg lesz.

A háromszínű oldalon az olvasók valamennyi dokumentum teljes szövegét tudják olvasni. A kék, Európa jelképeként a keresésre, a narancs a dokumentumok konzultációjára, míg a zöld a felhasználó által megkezdett keresések raktározására szolgál. Az oldal több kritérium - nyelv, szerző, cím, megjelenési dátum - szerinti keresést tesz lehetővé, és a kiválasztott dokumentumon a szöveg a "zoom" funkcióval a felhasználó számára legelőnyösebb olvasási méretre felnagyítható, majd virtuális könyvjelzővel is ellátható.

Az Europeana internetes oldal létrehozására a BNF 2006-ban 3,375 millió euró (830 milliárd forint) támogatást kapott és idén a francia kulturális minisztérium további 10 millió eurót irányzott elő. Ennek köszönhetően jövő nyártól további 100 ezer európai kötet kerül fel a netre, s az európai államok azt fokozatosan bővítik.

http://www.europeana.eu/

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Magyarok is szerepelnek az európai digitális könyvtárban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra