Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A forradalom fotósától vásárolt az MTI

2007. március 23. 14:30

Erich Lessing osztrák fotográfustól huszonöt, általa 1956-ban Magyarországon készített felvételt vásárolt a Magyar Távirati Iroda.

<

Noha a távirati iroda rendelkezik az 1956-os eseményeket ábrázoló felvételek legnagyobb hazai gyűjteményével, számos, akkor készült kép eltűnt az archívumból - mondta Kósai Éva, az MTI Fotóarchívumának vezetője. A Belügyminisztérium annak idején elvitte az MTI-ből a hírügynökség 1956-os felvételeinek negatívjait, és felhasználta a bizonyításokhoz, illetve a perekhez.

A most megvásárolt felvételek többsége októberben, a forradalmi eseményekről készült, de található köztük korábbi 56-os fotó is. Kósai Éva közlése szerint számos különleges darab van a 25 kép között: az egyik fotón például Nagy Imre az unokájával látható, egy másik képen pedig - mint a képaláírásból kiderül - "borostyánnal befuttatott házának udvarra nyíló ajtajából integet".

Hiánypótló képnek számít az a Corvin-közben készült felvétel, amelyen Kossuth-címert fest egy férfi egy teherautó oldalára, és kuriózum az a felvétel is, amelyen szovjet zászlókat égetnek - tette hozzá Kósai Éva. A fotóarchívum eddig nem rendelkezett Pongrátz Gergely 1956-os fotójával sem, illetve nem volt fotónk Mesz Jánosról sem - hangsúlyozta.

Nagy Imre unokájával Lessing fotóján

Az archívum vezetője elmondta, hogy az MTI-ben eddig mintegy ezer, az októberi eseményeket ábrázoló felvételt digitalizáltak. Az MTI fényképarchívuma csaknem 13 millió negatív felvétellel rendelkezik, a Fotóadatbázisban pedig mintegy 700 ezer digitalizált felvétel található - fűzte hozzá Kósai Éva.

A most megvásárolt képeket készítő, most 83 éves Erich Lessing osztrák fotográfus a II. világháború utáni Európa politikai eseményeit fényképezte. Különösen sokat dolgozott a volt szocialista országokban, és végigfényképezte az 1956-os magyar forradalmat is. Az 1956-os forradalom és szabadságharc idején végzett munkájáért megkapta az amerikai művészeti szerkesztők díját, a Magyar Köztársaság elnöke 1996-ban Nagy Imre Emlékplakettel tüntette ki.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A forradalom fotósától vásárolt az MTI

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra