Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szimbolikus bogarak és szecessziós lámpák az Iparművészeti Múzeumban

2007. március 23. 10:15

<

Világítson Tiffany-lámpával!

Louis Comfort Tiffany, a híres amerikai ékszerész fia Párizsban tanult festészetet, majd dísztárgytervezést, s hazatérve, 1879-ben alapította meg a Louis C. Tiffany & Associated Artists nevű társaságot, amely elsősorban enteriőröket tervezett és kivitelezett, üveggel csak mellékesen foglalkozott. Ám amikor Tiffany kiállította első üvegmunkáit, olyan elragadtatott érdeklődés fogadta azokat, hogy a siker hatására 1885-ben megalapította első üveggyárát, a Tiffany Glass Co.-t.

Egy ismert párizsi műkereskedő, Siegfried Bing amerikai útjáról hazatérve, Tiffany munkáiból is rendelt az "Art Nouveau" nevet viselő üzlete számára, ezzel Franciaországban is divatba hozta az amerikai művészt, aki az 1900-as párizsi világkiállításon aranyérmet nyert, s a becsületrenddel is kitüntették. Tárgyai hamarosan elterjedtek egész Európában. A múzeum 11 korai Tiffany-üvegének egy részét az 1898-ban megrendezett "A modern művészet" című kiállítását követően vásárolta meg, míg további 32 darab 1953-ban került az Iparművészeti Múzeumhoz Dr. Fettick Ottó magángyűjtő ajándékaként.

Tiffany művei között különleges helyet tölt be a "Láva" üvegtípus: megdermedt, aranyosan izzó lávafolyamot megidéző üvegtárgyak variációi. A másik meghatározó üvegtípus a "Páva": tompított, lágy irizálással az üvegtárgyakon a pávatoll szín- és fényhatásait jeleníti meg, ugyanakkor a művész madárhoz köthető szimbólumokat is alkalmazott. Hajszálvékony   króm-aventurin szálakat láthatunk a kobaltkék üvegben, amelyek különböző megvilágításban más- és másképp csillannak meg.

Tiffany többféle üveggyártási technológiával kísérletezett, és 1880-ban szabadalmaztatta egyedülálló irizáló ún. "Favrile " üvegét (jelentése: kézzel készült). A mostani tárlat a Tiffany-üveggyárban készült látványos, dús aranyfényben csillogó vagy szivárványosan fénylő, gazdag formavilágú Favrile díszüvegeket mutatja be: talpas tálkákat, virágszálakat, palackokat és vázákat - pávatoll mintázatából stilizált díszítményekkel -, s a "láva" vázát, melynek felülete a megdermedő olvadt, izzó kőzetfolyam látványát idézi.

Mindegyikük egyedi példány, melyeket eleve műalkotásnak szántak és keresett ritkaságoknak számítanak a leghíresebb műtárgy aukciókon. Az üvegeken kívül egy kétféle réz berakásával díszített, különlegesen megmunkált tizenhárom darabos ezüst Tiffany-piperekészletet - tükörrel, gyertya- és gyufatartóval, illatszeres palackocskákkal, tálkákkal, cipőkanállal és kamásli-gombolóval - , valamint egy bronz és színezett üveglapokból készült díszdobozt is tartogat a kiállítás.

Tiffany számára színes opalizáló üvegmozaikból készült lámpái hozták a legnagyobb sikert és ismertséget. A kizárólag kézzel készült lámpák igen változatosak: van köztük többkarú liliomlámpa, harang formájú, üvegszirmokkal díszített, pipacs alakú vagy szitakötőlámpa. Rendkívül drága darabok: a legmagasabb árat egy ritka "bazsarózsás" lámpa érte el: egy aukción 3 millió fontot fizettek érte. Noha a kiállításnak nem témája, az mégis bemutat egy tűzaranyozott bronz talapzatú lámpát, melynek búráját Tiffany-üveggel készítette a Duffner and Kimberly társaság.

Ez a lámpatípus vált divatossá szerte a világon. A Tiffany gyár később Favrile üveglapokat is forgalmazott - közel ötezer változatos színű és textúrájú üvegfélét -, amelyekből kisebb műhelyek készítették az ún. "Tiffany-lámpákat".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szimbolikus bogarak és szecessziós lámpák az Iparművészeti Múzeumban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra