Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szimbolikus bogarak és szecessziós lámpák az Iparművészeti Múzeumban

2007. március 23. 10:15

A szecesszió üvegművészetének csaknem kétszáz remekét vonultatja fel az a kiállítás, amely szerdán nyílt meg Budapesten, az Iparművészeti Múzeumban.

<

Technológiai újdonságok az üveggyártásban

Balla Gabriella művészettörténész a megnyitó előtti bemutatón elmondta: a múzeum gyűjteményéből összeállított kiállítás anyaga a két művész-üveggyáros, az amerikai Louis Comfort Tiffany (1848-1933) és a francia Emile Gallé (1846-1904)remekművei köré szerveződik.

A Tiffany és Gallé - a szecesszió üvegművészete című tárlaton látható az Iparművészeti Múzeum csaknem 60 darabos Tiffany-gyűjteménye, a hosszú ideje csak részleteiben bemutatott, 42 alkotásból álló Gallé-gyűjtemény, valamint a Gallé által alapított Nancy-i iskola művészeinek, elsősorban a Daum fivéreknek több munkája. A bemutatón magyar művészek 26 alkotása is szerepel.

A művek között opálosan csillogó, zománcozott, szivárványosan fénylő és formatervezett kelyhek, dísztálak, vázák, üvegmozaikok, piperetárgyak egyaránt megtalálhatóak. A kollekció összeállításakor kiemelt szempont volt a japán motívumok bemutatása is. Az üvegtárgyakat több, növényeket és állatokat mintázó motívum (nárcisz, krizantém, orchidea, pillangó, páva, sáska) díszíti. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, november 18-ig látható tárlat egyik különlegessége az a Gallé-váza, amelyen Victor Hugo verse olvasható.

Balla Gabriella elmondta, hogy szeptemberben, a múzeum gyűjteményének ékes darabjait felvonultató sorozat következő eseményén ritka oszmán-török szőnyegeket tekinthet meg a közönség. Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára a megnyitón arról szólt: a kiállításon látható kincsek is bizonyítják, hogy világszínvonalú a múzeum gyűjteménye. Az ünnepségen köszöntőt mondott April H. Foley, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, és Philippe Zeller, Franciaország magyarországi nagykövete is.

Az üvegtárgyak ritka seregszemléjét csütörtöktől tekintheti meg a nagyközönség az Iparművészeti Múzeumban.

A 19. század utolsó évtizedében az üvegművesek hátat fordítottak a korábbi évtizedek nehézkes és túldíszített üvegmetszési technikáinak, inkább egyedi tervezésű, kis szériás, kézzel készült darabokat kezdtek gyártani a legjobb tervezők és mesterek segítségével. A hosszú ideje stagnáló üveggyártásba óriási kreativitást és mesterségbeli tudást vittek: a könnyen formálható, képlékeny anyagban rejlő lehetőségek színes, elbűvölő remekművekben öltöttek testet. A szecesszió üvegtárgyai a használhatóság és hasznosság talajáról magasabb régióba léptek: a tárgyak formájában és díszítésében is megnyilvánuló esztétikum világába.

Emellett nem hanyagolták el a technológiai fejlődés kereskedelmi oldalát sem: a tömegtermelésben is ipari technikákat kezdtek el alkalmazni - például a savval marást -, s ezzel az egyedi darabokhoz hasonló hatást értek el. A technikai újításoknak köszönhetően a díszítésben megjelentek a - Galléra jellemző - növényi- és állati motívumokkal, olykor tájképekkel díszített csiszolt és maratott réteges üvegek, Tiffany irizáló-lüszteres üvegei, valamint más mesterek repesztett, rétegek közt aranyfóliával díszített díszvázái.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szimbolikus bogarak és szecessziós lámpák az Iparművészeti Múzeumban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra