Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A magyarországi holokauszt földrajzi enciklopédiája

2007. március 23. 13:15

A Park Kiadó gondozásában napvilágot látott könyv először összegzi a vészkorszak eseményeinek földrajzi hátterét, a gettósítások, a deportálások helyszíneit.

<

Alapvető kézikönyv

Randolph L. Braham:
A történelem szükségessége

Az emlékközpontban hétfőn bemutatott háromkötetes enciklopédiát, 23 nemzetközi kutató és történész munkáját elsőként levéltárak, könyvtárak, kutatók és egyetemisták számára teszik elérhetővé, de az 1600 oldalas munkát később digitális formában is terjesztenék - tette hozzá Kardos Zoltán, a Holokauszt Emlékközpont munkatársa.

A Holokauszt Emlékközpont kommunikációs tanácsadója kiemelte: a világhírű, magyar származású holokausztkutató, Randolph L. Braham professzor főszerkesztésével készült tudományos munka az 1944-es magyarországi határokon belüli területet foglalja magában, így az első és második bécsi döntéssel, valamint a Csehszlovákia és Jugoszlávia feldarabolásakor visszatért vármegyéket is. A Park Könyvkiadó gondozásában megjelent kötetek a holokauszt helytörténetét eddig még soha nem látott precizitással összegzik.

A könyv bemutatóján Schőner Alfréd főrabbi, az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem rektora a Zsidó Hitközségek és Közösségek Állandó Fórumának életműdíjával tüntette ki Randolph L. Braham professzort, a Rosenthal Holokausztkutató Intézet 85 éves igazgatóját, a City University of New York (CUNY)professzorát.

Randolph L. Braham jelenleg a CUNY City College és a Graduate Center doktori programjának emeritus professzora. A magyarországi és a romániai holokausztról több mint hetven könyvet írt, illetve szerkesztett, köztük A népirtás politikája - A holokauszt Magyarországon című kötetet.

Ez a terjedelmes enciklopédia alapvető kézikönyvként szolgál tanároknak, diákoknak és mindazoknak, akik a magyarországi zsidóságot általában, de különösen az annak helyi közösségeit sújtó katasztrófát szeretnék megismerni. Egyben emlékművet is kíván állítani azon zsidó közösségeknek, amelyeket a náci korszak idején megsemmisítettek.

Más többkötetes, általános holokauszt-enciklopédiáktól eltérően - amelyek csupán a náci uralom alatt álló Európa fontosabb gettóközpontjaival foglalkoznak - ez az enciklopédia átfogó jellegű, és teljes egészében egyetlen országra, Magyarországra összpontosít. Az adott közösség nagyságától vagy az azt alkotó zsidók számától függetlenül magában foglalja az 1944-ben Magyarországon létező valamennyi zsidó közösségre vonatkozó adatokat. Földrajzi kiterjedése az 1941 és 1944 közötti Magyarország, pontosabban a trianoni Magyarország, amelyhez hozzáadódnak az 1938 és 1941 között Csehszlovákiától, Romániától és Jugoszláviától visszaszerzett területek is.

A hatalmas anyagban való eligazodást térképek, táblázatok, kronológia, részletes személynév- és földrajzinév-mutató segíti.

A magyarországi holokauszt földrajzi enciklopédiája. Főszerk.: Randolph L. Braham. Park Kiadó, Budapest, 2007. 3 köt. 1590 o.
Ára: 19500 Ft

1. kötet: Abaúj-Torna vármegye - Máramaros vármegye
2. kötet: Maros-Torda vármegye - Zemplén vármegye
3. kötet: Függelék

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A magyarországi holokauszt földrajzi enciklopédiája

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra