Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kennedy utasítására hagyhatták meghalni Marilyn Monroe-t

2007. március 19. 11:45

Egy nemrég előkerült, szigorúan titkos FBI dokumentum szerint Bobby Kennedy igazságügyi miniszter részese lehetett Marilyn Monroe öngyilkosságának.

Egy nemrég előkerült, szigorúan titkos FBI dokumentum szerint Bobby Kennedy igazságügyi miniszter és későbbi elnökjelölt részese lehetett Marilyn Monroe öngyilkosságának. Az erről árulkodó dokumentum az információszabadsági törvény hatálya alatt tavaly októberben közzétett több ezer oldalnyi iratanyagban rejtőzött, és azt az FBI a színésznő halála után két évvel, 1964. október 19-én iktatta ROBERT F KENNEDY címmel.

A kaliforniai demokrata kormányzónak dolgozó, név nélküli ügynök által összeállított jelentést az akkori san franciscói iroda feje, Curtis Lynum továbbította Washingtonba. Bár az irat készítője ismeretlen, szokatlan módon az FBI akkori öt legfontosabb embere, így J. Edgar Hoover jobbkeze, Clyde Tolson is kiemelten kezelte.

A dokumentum szerint az FBI Bobby Kennedy meggyilkolásáig zsarolásra tudta volna felhasználni a Marilyn-affért. A jelentést aztán évtizedekre eltemette a titkosítás, és még a most kiadott változatban is vannak cenzúrázott részek.

A szöveg szerint Kennedy megígérte a 36 éves Marilynnek, hogy otthagyja érte feleségét, de a színésznő hamarosan csalódott az elnöki ígéretben. Kennedy ekkor felajánlotta, Marilyn filmes szerződése ügyében "mindent elintéz". Amikor azonban semmi sem történt, Marilyn a munkahelyén hívta fel Bobbyt, és "kellemetlen dolgokat felemlegetve azzal zsarolta meg, hogy nyilvánosságra hozza afférjukat" - áll a jelentésben. Kennedy megijedt, és megpróbálta eltenni a színésznőt az útból. A megvalósításba szép lassan szinte mindenkit bevontak Marilyn környezetéből.

A terv végrehajtásával Peter Lawford színészt bízták meg, akinek egyébként is jó kapcsolata volt Marilynnel. Épp ezért minden gyanú felett állt, és így kereste fel Marilyn pszichiáterét, aki a nyomásgyakorlás hatására utolsó találkozásukkor hatalmas adag, 60 szem Seconal nyugtatót írt fel a színésznőnek. Az álmatlanság kezelésére szolgáló gyógyszert Marilyn hazavitte, amit az összeesküvésbe szintén beavatott házvezetőnője tett az ágya mellé.

Várható volt, hogy a bizonytalan lelki állapotú színésznő - aki korábban már többször eljátszotta, hogy véget vet életének, így próbálván együttérzést és rokonszenvet ébreszteni maga iránt környezetében - nem tud ellenállni a kísértésnek és újból öngyilkosságot kísérel meg.

Kennedy ekkor adhatott utasítást Lawfordnak, hogy beszélje rá a nőt az öngyilkosságra, amit az meg is tett. A névtelen ügynök szerint szándékosan nem került sor Marilyn gyomormosására. Amikor a gyógyszereket beszedő Marilyn Monroe felhívta orvosát, azt a tanácsot kapta, hogy levegőzzön. Az orvos érkezésére azonban csak órákkal később került sor, amikor Marilyn Monroe már halott volt.

Nem ez az első FBI dokumentumok alapján készült váratlan leleplezés: az akkori igazgató, Hoover ugyanis Amerika titkainak legfőbb őreként megszállottja volt a hírességek magánéletének, és mindent összegyűjtött róluk, főleg a baloldali szimpátiával rendelkezőkről. Marilyn Monroe-t az 1950-es évek közepe óta figyelték, főként miután találkozott és feleségül ment Arthur Miller drámaíróhoz, akit kommunistagyanú miatt tartottak rövid pórázon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kennedy utasítására hagyhatták meghalni Marilyn Monroe-t

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra