Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szálloda épül a norvég őrtoronyra

2007. március 19. 13:15

A Trondheim városában dolgozó régészek megtalálták az 1100-as években, Sverre király uralkodása alatt kőből építtetett őrtorony maradványait.

<

Az eredetileg 20 méter magas torony `elképesztően ritka felfedezésnek` számít, amely új fénybe helyezheti Trondheim egész történetét - állítják a régészek. A szakemberek szerint a torony romjai új látványosságot jelenthetnek a városba látogatók számára, ami megnövelheti a látogatók számát is, hiszen Trondheimnek templomain kívül alig vannak középkori műemlékei.

A torony és a középkori város rekonstrukciója

A tornyot korábban csak egy középkori sagából ismerték, amely egy 1206-os mészárlással kapcsolatban említette meg. A régészek két korábbi épület alatt bukkantak a maradványokra, amelyeket egy új hotel építése miatt bontottak le. Jelenleg az épület első emeletének padlóját tárták fel, de a föld alatt megtalálhatók az eredetileg másfél méteres falak is.

Ian Reed régész elmondása szerint a torony közel volt a Nidelven folyó torkolatához, nagyon jó kilátással a közeli fjordra. Szerinte a tornyot az 1600-as évek elején rombolhatták le, mivel a városlakóknak akkor egy tűzvész után szükségük volt a kövekre otthonaik felépítéséhez, és a - városban jelenleg is fő látnivalónak számító - Nidaros katedrális javításához.

Ian Reed a feltáráson

Sissel Skoglund, a helyi műemlékvédelem szakértője szerint az épület maradványait mindenképp megóvják, ám lehetséges, hogy azokat egy különleges megoldással beépítik majd a készülő hotelbe. Erről azonban még jelenleg is folynak a tárgyalások a beruházóval.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szálloda épül a norvég őrtoronyra

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra