Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kütyük segítik a görögországi turistákat

2007. március 13. 11:00

A görög kulturális minisztérium legújabb akciója azokon szeretne segíteni, akik tanácstalanul bolyonganak a különböző romok között, nem is tudva mit kéne látniuk azokban.

<

Giorgosz Vulgarakisz kulturális miniszter egy szombaton tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy hamarosan Európa legfejlettebb turistakalauzát vehetik igénybe az országba látogatók. Az érdeklődők a tervek szerint egy olyan eszközzel járhatják majd végig a különböző helyszíneket, amely egy helyzetmeghatározó chip segítségével az adott hely nagyfelbontású, digitális képét vetíti a turista elé, aki így pontosan láthatja majd, hogy egykor mi állt az általa szemlélt romok helyén.

Mindehhez információkban gazdag, négy nyelven (görögül, angolul, németül és franciául) hallgatható audiókalauz is jár majd. Az elemes, érintőképernyős készülékek 15 kiemelten látogatott helyszínt mutatnak be, így az Akropolisz, az athéni Nemzeti Régészeti Múzeum, Thesszaloniki régészeti kincsei, Delphi, Ródosz, Olümpia, Mükéné, Vergina, Epidaurosz, és a krétai Knósszosz titkai is feltárulnak a romokat kevésbé élvező turisták előtt.

Az első körben 5000 ilyen apró készüléket készítenek el, a gyártás és programozás költségét 9,5 millió euróra (2,5 milliárd forintra) becsülik. A kütyüket a Siemens és Fujitsu cégek szállítják, és azok először 2008 nyarán lesznek kölcsönözhetők, egy jelenleg még nem meghatározott összegért.

A minisztérium egyben bejelentette a 18 legfőbb turistalátványosság megújult és teljesen automatizált jegyszedő rendszerének felállítását is, amely a jövőben lehetővé teszi majd, hogy a jegyeket akár már indulás előtt, az internetről is megvehessék a látogatók. Minderre nagyon nagy szükség van: Görögországba csak az idén 15 millió turistát várnak. A különböző műemlékek és látogatóközpontok technikai felszereltsége azonban egész mostanáig nagyon elmaradt az elvárttól, és a máshol már sikerrel alkalmazott audiokalauzoknak is híján volt az ország. Most azonban az új athéni múzeum építésével párhuzamosan az informatikai és technológia fejlesztések is egytől egyig felgyorsultak.

Hasonló virtuális időutazásban a Budapest környékén barangolóknak is része lehet: Aquincumban az ókori, míg a Budai Várban a 19. századi mindennapok kelnek életre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kütyük segítik a görögországi turistákat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra