Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Gótikus falmaradványokat találtak Szegeden

2007. március 12. 11:00

Gótikus faragványokat, elsősorban úgynevezett boltozati borda-tagokat találtak a régészek az egyik szegedi gimnázium udvarán, építkezés közben.

<

A szegedi Tömörkény István Gimnázium rekonstrukciójával és bővítésével kapcsolatban a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal próbafeltárásokat írt elő, mivel az épület a néhány esztendővel ezelőtt védetté nyilvánított, középkori belváros területén található - mondta sajtótájékoztatóján a régész.

A középkorban a közelben húzódott a város Boldogasszony út nevet viselő főutcája, a mai iskolaépület helyén pedig feltételezhetően házak kültelkei terültek el - tette hozzá. Horváth Ferenc elmondta, hogy a próbaásatások során a régészek egy feltételezhetően a 18. század második feléből származó fal maradványait találták meg, melynek alapjainál homokkőből készült, gótikus faragványokra bukkantak.

Tájékoztatása szerint a faragványok hasonlóak a vártemplom feltárása során előkerült bordaboltozat tagjaihoz, de nem egyeznek meg teljesen azokkal. A díszes kövek vagy a vártemplom korai időszakából, vagy pedig egy középkori ferences templom és kolostor épületéből származnak.

A török kori adatok ugyanis arra utalnak, hogy a közelben egy romos templom, egy kolostorépület és hozzá kapcsolódóan barátlakások álltak. Az előkerült faragványok a templom bordaboltozatának egy részét is alkothatták, melyet egy későbbi építkezés során a megtalált fal alapozásához felhasználtak - mondta a régész.

A faragványok megtisztítása és restaurálása után végrehajtott méréssorozatokat követően két-három hónapon belül dőlhet el, honnan származnak a leletek - közölte az igazgató.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Gótikus falmaradványokat találtak Szegeden

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra