Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nemzetközi bizottság dönt a Getty Múzeum Afroditéjéről

2007. március 12. 09:30

A Getty Múzeum bejelentette: nemzetközi szakértőkből álló bizottságot hoz létre a gyűjteményében szereplő, Afrodité istennőt megjelenítő szobor eredetének tisztázására.

<

2006-ban a múzeum már közölte, hogy a Róma által követelt műalkotások közül 26-ot átad az olasz hatóságoknak, amelyek azt tartják, hogy ezeket az illegális műtárgy-kereskedelem keretében csempészték ki Itáliából. Két darab azonban továbbra is vita tárgyát képezi, ezek egyike az Afrodité-szobor, amelynek eredetét a csütörtökön bejelentett bizottság kutatja majd.

A Paul Getty néhai olajmilliárdos által létrehozott Los Angeles-i Getty Központot a világ leggazdagabb művészeti alapítványának tekintik. A múzeum vezetősége éppen emiatt évek óta azt hangoztatja, hogy sohasem vásárolt olyan műtárgyat, amelyről tudta, hogy eredete kétes.

Mindazonáltal, miután egyre több ország kulturális hatóságai követelnek vissza szerintük illegális úton kicsempészett műkincseket, maga is már korábban felülvizsgálta gyűjteményét és elismerte, hogy annak 82 darabja kétes eredetű.

2005-ben Rómában bíróság elé állították Marion True asszonyt, a Getty antikvitás-részlegének vezetőjét azzal a váddal, hogy műkincs-csempészekkel játszott össze - ő azonban visszautasította a vádat.

Az ügy azonban ennél jóval bonyolultabb: Sírrablók, dílerek, magángyűjtők, kurátorok, a világ leghíresebb múzeumai és aukciósházai a főszereplői annak a világméretű illegális műkincs-kereskedelemnek, melynek szálait két oknyomozó újságíró gombolyította fel és tette közzé tavaly a "Medici konspiráció: az elrabolt régiségek tiltott útja Olaszország sírrablóitól a világ legnagyobb múzeumaihoz" című kötetben.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nemzetközi bizottság dönt a Getty Múzeum Afroditéjéről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra