Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A spártaiaknak nem tetszett a 300

2007. március 8. 19:15

Nem aratott teljes sikert a mai Spártában a 300 című film, amely a thermopülai csatában küzdő háromszáz spártai 2500 évvel ezelőtti történelmi hőstettét eleveníti fel.

<

A Leonídász király vezette háromszázak két és fél évezrede mind elvesztek a thermopülai szorosban az óriási túlerővel szemben vívott ütközetben, de áldozatukkal megakadályozták a perzsák győzelmét és megmentették a görög kultúrát: az erről szóló `hősi fantáziát` a 20 ezer lakosú görög kisváros mozijában mutatták be helyi vezetőknek.



Bár a mai spártaiak büszkék elődeik vitézségére és bátorságára, az amerikai filmben látható szörnyek és vadállatok, amelyek között egyesek sohasem képezték a görög fauna részét, illetve a vásznon tomboló vérszomjas katonák lehűtötték lelkesedésüket. Leonidasz Kanelliasz, aki az ókori király nevét viseli, és civilben patikus, egyenesen botrányosnak nevezte, hogy a helyi vezetők egy ilyen "történelmi tudatlanságról tanúskodó" filmet támogatnak. Szofia, a helyi szálloda alkalmazottja "spártai nőként sértve érezte magát", de "könnyekre fakadt", amikor arra gondolt, mit vittek végbe ezek a harcosok.

A helyi régészek és történészek azért bírálták a filmet, hogy csak Spárta katonai erejét és vasfegyelmét emelte ki, holott - hangsúlyozták - az ókori állam kultúrája is virágzó volt. A film azonban bevalottan nem a történelmi hűségre törekedett, hiszen az alkotók Frank Miller képregényét filmesítették meg.

Ezzel együtt a Görögországban csütörtöktől vetített 300 sikernek ígérkezik, már előre 20 ezer helyet foglaltak le a görögök.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A spártaiaknak nem tetszett a 300

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra