Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Sok meglepetést tartogat az afroamerikai családtörténet

2007. március 1. 11:45

Az Angliában minden évben megrendezésre kerülő Fekete Történelem Hónapja alkalmából februárban végre közzétették a világ legnagyobb afroamerikai családtörténeti gyűjteményét.

<

Az iratok között amerikai színesbőrű csapatokról szóló feljegyzéseket, házassági okiratokat, első világháborús képeslapokat, 3500 korábbi rabszolga elbeszéléseit, fényképeket, a polgárháború után felszabadított rabszolgáknak a Felszabadítottak Bankjánál vezetett számláit, a déliek kártérítési igényeivel foglalkozó bizottság (Southern Claims Commission) feljegyzéseit, valamint a Hadügyminisztérium által felállított, a rabszolga-felszabadítás felügyeletével megbízott Felszabadítottak Hivatalának 1865-ös nyilvántartásait találjuk meg.

Nem vették őket emberszámba

Megan Smolenyak, a "Trace Your Roots with DNA: Using Genetic Tests to Explore Your Family Tree" (Az ősök nyomában DNS-sel: Családfa-kutatás genetikai vizsgálatokkal) című könyv társszerzője, és az Ancestry.com családfa-kutatója hozzátette még, hogy a gyűjteménybe tartozik az az 53 millió afro-amerikai dokumentum, amely az 1790 és1930 közötti szövetségi népszámlálási adatokból származik. "Mivel az afro-ameriakat különbözőképpen nevezték a népszámlálások során, olyan szűrőt készítettünk, amely a megfelelő elnevezések - pl. "fekete", "néger", "mulatt", "félmulatt" stb. - szerint keres" - mondta Smolenyak, aki maga is talált ősei között afro-amerikai rokonokat.

A kutatónő azt is elmagyarázta, hogy korábban a feketék számtalan akadályba ütköztek, ha a családjuk után kutattak, mivel hiányoztak a szállításra vonatkozó adatok, ezen kívül megérkezésük után a családokat gyakran szétválasztották, vezetékneveiket megváltoztatták. A felszabadított rabszolgák gyakran utolsó tulajdonosuk nevét vették fel, olykor pedig olyan ember nevét választották, akit csodáltak, vagy aki a korban népszerű volt (pl. "Washington").

A népszámlálási adatok, amelyekre a legtöbb családfa épül, szintén nehézséget jelentenek, mivel a rabszolgákat 1850-1860 között egyszerűen név nélkül vagy keresztnevükön említették. "1870-ben volt az első népszámlálás, amikor a felszabadított rabszolgákat már teljes nevükön jegyezték fel" - mondta Smolenyak.

A két David Wilson

David Wilson filmrendező ezen és más források segítségével térképezte fel saját családjának történetét. Az erről készült, "Meeting David Wilson" (Találkozás David Wilsonnal) című filmet ez év végén kezdik vetíteni. A rendezőt egy felfedezés különösen sokkolt: "Felhívott az a tisztviselő, akivel kapcsolatba léptem, és azt mondta, talált valakit, aki kapcsolatba hozható velem, és akit David Wilsonnak hívnak. Mondtam neki, hogy ez csak félreértés lehet, hiszen én vagyok David Wilson, de aztán kiderült, hogy ez a név attól a családtól származik, amelynél rabszolga őseim szolgáltak" - nyilatkozta Wilson a Discovery Newsnak.

A New Jersey-ben nevelkedett filmes elutazott Észak-Karolinába, és meglátogatta a másik David Wilsont. "Nagyon kínos volt. Bemutatkozásnál azt mondtam: David Wilson vagyok, és azt hiszem, hogy régen az ön családja birtokolta az enyémet. Most nem csak magamat képviselem, hanem egész családomat a történelmen keresztül. Mindenestere megtisztító élmény volt. Levette rólam ezt a hatalmas terhet. Jó viszonyba kerültünk egymással, és ma már sokkal jobban kötődöm ehhez az országhoz, mint saját személyes történelmemhez" - mondta Wilson. Wilson ezért mindenkit, de különösen a fekete amerikaiakat, arra buzdít, hogy kutassák fel családjuk történetét.  "Az ember hihetetlen erőről és bátorságról tanúskodó történeteket talál, mivel mi vagyunk az élő bizonyítéka annak, hogy őseink túlélők voltak" - mondta.

Az afroamerikai gyűjteményt az első világháborús nyilvántartásokat is digitalizáló Ancestry.com tette közzé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Sok meglepetést tartogat az afroamerikai családtörténet

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra