Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szádvár romjait tisztítják a várbarátok

2007. február 27. 16:00

A romok környékének megtisztítását egy tavaly őszi akció sikerén felbuzdulva 2007. március 16-17-én folytatják majd.

<

Az Aggteleki Nemzeti Park területén - a szlovák határ közelében - a festõi Szögliget község fölött emelkedõ Szádvár romjai több mint háromszáz éve elhagyatottan állnak, hatalmas területét bozót nõtte be, veszélyeztetve a még megmaradt falakat. A 2006 õszén alakult Szádvárért Baráti Kör elhatározta, hogy e káros folyamatot megállítja, és ezt a nagyközönség elõtt szinte ismeretlen várat újra látogathatóvá teszi.

Hétvégi várkalauz: Szádvár

Ennek érdekében 2006. október 21-23-án a Kör tagjai önkéntes munkán vettek részt, melynek célja - együttműködve az Aggteleki Nemzeti Park munkatársaival - a felesleges növényzet megritkítása, eltávolítása volt.  E tevékenység elvégzése nélkül nem lehetséges az állagmegóvás, láthatóvá válnak majd a növényzet által eddig eltakart magas falak, és előkészítésül szolgál majd a továbbiakban a felmérési munkálatokhoz.

A hatalmas feladat elvégzése érdekében a sikeresnek bizonyult kezdeményezést a Baráti Kör 2007. március 16-17. napján megismétli. A megelőző napon, március 15-én a szögligeti megemlékezések keretében fogják felavatni a várat ismertető tábla a várhegy tövében, a ,,Szalamandra-ház" mellett.

Minden érdeklődőt, támogatót szívesen fogadnak, legyen szó szakmai, anyagi támogatásról, avagy segítségről a bozótirtásban. Szállás, étkeztetés előzetes kérésre megoldható!

Érdeklődni a www.szadvar.hu oldalon lévő e-mail címen, illetve a 06-30-219-87-52-es telefonszámon lehet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szádvár romjait tisztítják a várbarátok

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra