Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Virginia bocsánatot kért rabszolgatartó múltja miatt

2007. február 27. 15:00

Virginia, az amerikai szövetségi államok közül elsőként bocsánatot kért rabszolgatartó múltja miatt.

A jelképes határozat szerint Virginia `mély megbánást` tanúsít azért a szerepért, amelyet az állam egykor a rabszolgatartó rendszer fenntartásában játszott. A richmondi alsóház 96-0, a szenátus pedig 40-0 arányú szavazással döntött a bocsánatkérésről a hét végén.


Mozifilm az angliai rabszolga-kereskedelem eltörléséről: Amazing Grace

Richmond, a korábbi déli konföderációs főváros a rabszolga-kereskedelem központja volt; Virgina állam jelenlegi fővárosában máig több konföderációs hős szobra díszíti a köztereket. A megbánást tartalmazó határozatot annak okán fogadta el a virginiai törvényhozás, hogy 400 éve alapították a Washingtontól mintegy 150 kilométerre délre fekvő Jamestownt, amely ma múzeumvárosként funkcionál. Az első állandó angol gyarmatnak, a virginiainak az 1607-ben alapított Jamestown volt a központja; az első rabszolga-szállítmány is oda érkezett 1619-ben. A város később a rabszolga-kereskedelem forgalmas központjává vált.

Az elfogadott határozat szerint a rabszolgatartás az emberi jogfosztottság egyik legszörnyűbb állapota, amely az amerikai történelem vezérlő elveinek súlyos megsértését jelentette. A szövegben az olvasható, hogy a rabszolgaság intézményének megszüntetésével nem ért véget a faji megkülönböztetés és a kényszerített elkülönülés rendszere, amely az afrikai származású amerikaiakkal szembeni gyűlöleten, faji előítéleteken és meg nem értésen alapult.

A fekete lakosság szavazati jogát Virginiában egészen az 1950-60-as évekig korlátozták különböző adminisztratív intézkedésekkel. Ez a szövetségi állam volt azonban az első, ahol fekete kormányzót választottak 1989-ben, Douglas Wilder személyében. A UPI hírügynökség értesülése szerint hasonló határozatot készül elfogadni Missouri állam törvényhozása is. A virginiai képviselők és szenátorok ugyancsak bocsánatot kértek "a bennszülött amerikaiak", vagyis az indiánok kizsákmányolása miatt is.

Hamarosan esedékes lehet a bocsánatkérés a rabszolga-kereskedelem 200 éves évfordulójára emlékező Nagy-Britanniában is, és ezt szorgalmazza a folyamatot véghezvivő képviselő életéről szóló múlt héten bemutatott film, az Amazing Grace is.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Virginia bocsánatot kért rabszolgatartó múltja miatt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra