Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hétvégi várkalauz: Siklós

2007. február 23. 14:00

Siklós városának legrégibbi történelmi műemléke a pártázatos falaival és gótikus kápolnájával már messziről hívogató középkori vár.

<

Első építői a Kán nembeli Gyula nádor leszármazottai voltak, az általuk emeltetett épületek maradványai a főnemesi lakószárny pincéjében kerültek napvilágra. Egy 1295-ben keltezett oklevél szerint a magát ekkor már Siklósinak nevező család tartotta a birtokában az erősséget. A vár védelmi erejét bizonyítja, hogy 1316-ban sikeresen verte vissza a Dunántúlt hatalmában tartó Kőszegi-nemzetség hadainak ostromát.

Légifotók a várról a Civertan oldalán

Mivel a Siklósiak 1387-ben szembefordultak az épp trónra kerülő Zsigmonddal, az uralkodó hűtlenség miatt uradalmaikat elkobozta, és néhány esztendő múlva a Garai családnak adta. A Garaiak a várban, és az alant elterülő mezővárosban is nagyszabású átalakításokat, bővítéseket hajtottak végre, így a várost is fallal kerítették körül.

A vár visszafoglalása 1686-ban

A Garaiak befolyása akkor növekedett meg, amikor Garai Miklós ki tudta békíteni Zsigmond királyt és az ellene 1401-ben fellázadt főurakat. A szolgálataiért az uralkodóval sógorsági viszonyba is kerülő báró tovább erősítette a védműveket, melyek kiállták 1440-ben az újabb belviszályban I. Ulászló királyt támogató Hunyadi János támadását is.

A Garai-família kihalása után Mátyás király Siklóst természetes fiának, Corvin Jánosnak adományozta, a 16. század első évtizedeiben pedig Perényi Imre nádor kapta meg II. Ulászló királytól. Özvegye, Kanizsai Dorottya nevéhez fűződik a mohácsi csata több ezer hősi halottjának eltemettetése.

Rohbock 19. századi metszetén

Bár a Perényiek tovább építették a védműveket, 1543-ban háromnapos ostrom után Szulejmán szultán seregei elfoglalták Siklóst. Szigetvár 1566-os és Kanizsa 1600-as elfoglalása után a vár katonai szerepe csökkent. A település ellenben élénk keleti jellegű kereskedővárossá változott. A törökök egészen 1686-ig kezükben tartották az erődítményt, melyet, a Budát felszabadító császári csapatok rövid ostrom után foglaltak vissza.

Nézegessen még több fotót a várról!

A Rákóczi-szabadságharc után katonai szerepét vesztett épületegyüttest a Batthyány-család vette birtokba és barokk stílusban átalakíttatta. A 19. század végén Benyovszky Lajos pozsonyi ügyvéd vásárolta meg. A II. világháború után 1955-ben kezdődött meg a helyreállítás és feltárás Siklóson, melynek eredményeképp vármúzeum és szálloda üzemel a falak között.

Megközelítés

Tervezze meg útját a T-Online Térképpel!

Látogasson Siklósra!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hétvégi várkalauz: Siklós

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra