Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Földmérőként dolgozott az Egyesült Államok első elnöke

2007. február 23. 15:00

<

A nemzet atyja

Az Amerikai Egyesült Államok alkotmány-tervezetéről szóló viták során ő maga inkább egyfajta moderátori szerepet töltött be, a részletesebb szabályozások meghozatalát a politika útvesztőiben jártasabb társaira hagyta. A nagy államok érdekeit képviselő Virginia-tervezetet (népességarányos képviselet) és a kis államok érdekeit tükröző Connecticut-tervezetet (államok paritásos képviselete) összegyúrva végül 1787 szeptemberében megszületett az Egyesült Államok alkotmánya, amely a világ legrégebbi életben lévő írásos alaptörvénye.

Az alkotmány ratifikálását követően a tizenhárom állam képviselői összeültek, hogy megválasszák az állam első elnökét. Az elektori kollégiumban John Adams-et megelőzve George Washington kapta a legtöbb szavazatot, így 1789. április 30-án New Yorkban ő tarthatta meg első elnöki beszédét. Az első First Lady a férje új megbízatásától eleinte igencsak ódzkodó Martha Washington lett, aki azért hamar beletanult a rá szabott szerepbe. Washingtonnak az első kongresszus 25 ezer dolláros éves jövedelmet ajánlott fel, amit azonban a "nemzet atyja" visszautasított, mondván, hogy a nemzet vezetését polgári kötelességének tekinti.

Első elnöki terminusában az új állam belpolitikai struktúráinak kialakítása foglalkoztatta leginkább, a külpolitikai eseményektől - így a francia forradalomtól is - távol tartotta országát. Négyéves terminusának lejártával újraválasztották, második négy éve pedig bővelkedett a nagy horderejű eseményekben.

Ő az egyetlen elnök, aki személyesen vezette csapatait elnöksége alatt: az úgynevezett Whiskey felkelés során katonai erő felvonultatásával demonstrálta a kormány erejét. Az indiánokkal vívott véres háborúnak egy évtized után végül 1795-ben, a Greenville-ben megkötött békével vetettek véget. Második terminusában a külpolitika is jobban foglalkoztatta, a legfontosabbnak az angolokkal való békés kapcsolat kiépítését tartotta.

Amikor 1797-ben második terminusa is  lejárt - bár lehetősége lett volna rá -, nem indult újra. Utódai között ezután egyfajta hallgatólagos megállapodássá vált, hogy nyolc évnél tovább egy elnök sem marad az ovális irodában, ez alól csak F. D. Roosevelt jelentett kivételt, aki négy cikluson át volt elnök. (1951-ben aztán alkotmánymódosítás révén két elnöki ciklusban maximalizálták a tisztséget).

Washington utolsó éveit Mount Vernonba visszavonulva töltötte, 1797. december 14-én halt meg. Világszerte rengeteg emlékmű őrzi nevét, az amerikai főváros mellett egy államot is elneveztek róla. Washington D.C. egyik szimbóluma a Fehér Házzal szinte szemben álló Washington emlékmű, de ha az amerikaiak csak egy pillantást akarnak vetni első elnökükre, elég egy egydollárost elővenniük pénztárcájukból, amelyről Washington arcképe köszön vissza rájuk.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Pietsch Judit, Sajtóadatbank)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Földmérőként dolgozott az Egyesült Államok első elnöke

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra