Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Földmérőként dolgozott az Egyesült Államok első elnöke

2007. február 23. 15:00

Kétszázharmincöt éve, 1732. február 22-én született George Washington, az Egyesült Államok első elnöke.

<

Emelkedő pályafutás

Szülei Virginia állambeli birtokán, Westmoreland megyében látta meg a napvilágot. Apját alig 11 évesen veszítette el, ezt követően apja első házasságából származó bátyjára támaszkodott. Tizenöt éves koráig járt iskolába, a tanulás azonban kevéssé kötötte le, egyedül a matematikában jeleskedett. 1749-től földmérőként dolgozott a Shenandoah völgyben, ekkor értette meg igazán, hogy milyen értéke van a földtulajdonnak. Tehetsége ellenére - mint arra alelnöke, s az Egyesült Államok második elnöke, John Adams is felhívta a figyelmet - Washington nem csiszolta tudását a legvégsőkig, és messze nem számított a legtanultabb alapító atyák közé.

Az ifjú Washington jó kapcsolatot alakított ki az igen tehetős Fairfax családdal, rengeteg időt töltött William Fairfax fényűző villájában. Főként azért, mert első látásra beleszeretett mentora alig 19 éves feleségébe, s az igen okos és művelt fiatalasszony hatására úgy döntött, ideje behoznia lemaradásait: mindent elolvasott, ami csak a keze ügyébe került, politikától a színdarabokig, legnagyobb hatással az ókori római filozófusok voltak rá.

Szellemének pallérozása mellett a politikai kapcsolatok építésére is nagy hangsúlyt fektetett, a kor divatjának megfelelően az "előszobázók" körét gyarapította Virginia kormányzójának rezidenciáján. Nem eredménytelenül, a kormányzó 1754-ben rábízta a milíciák feletti ellenőrzést. Washington megfelelt az elvárásoknak: az állam nyugati vidékein, amely az angolok és a franciák vetélkedésének tárgya volt, erődöket építetett és vezette a hadműveleteket. Az Észak-Amerikában 1754-től 1763-ig zajló francia és indián háború végül angolszász győzelemmel, és Washington sikereivel zárult.

A háború után Washington magánélete is rendeződött. Miután Sally Fairfax visszahajózott Angliába, két házassági hirdetést is feladott, de végül egy gazdag, kétgyerekes özvegyet, Martha Dandridge Custis-t vett el feleségül. Boldog házasságban éltek, bár közös gyermekük - Washington fiatalkori betegségének következtében - nem született.

A politikai életbe 1774-ben kapcsolódott be ismét, amikor Virginia állam delegáltjaként Philadelphiában részt vett a kontinentális gyűlésen. A gyarmatok és Anglia között egyre feszültebbé váló viszony végül háborúba torkollott. George Washington a Függetlenségi Nyilatkozatot elfogadó kontinentális kongresszus küldötteként, majd a függetlenségi háborúban a hadsereg vezetőjeként is főszerephez jutott. Az 1780-as évek elejéig húzódó háború végül a gyarmatok győzelmével ért véget, a békét Angliával 1783-ban, Párizsban kötötték meg, ám Washington nem utazott el a francia fővárosba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Földmérőként dolgozott az Egyesült Államok első elnöke

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra