Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Düsseldorfban karneválozott a pucérseggű Hitler

2007. február 21. 08:00

Első alkalommal szerepelt Hitler-bábu karneváli felvonuláson Németországban - a félreérthetetlen pózba állított figurát hétfőn vitték végig Düsseldorf belvárosában.

<

Hitler még soha nem fordult elő karneváli felvonuláson Németországban, s a figurát a düsseldorfi szervezők óvatosan egészen a menet indulásáig lepel alatt tartották. A karneváli Hitler-bábú barna ruhát visel, lehúzott nadrággal guggol, hátsó feléből pedig vaskos ürülékhurka tör elő, amelynek kunkorai az NPD betűket formázzák.

Adolf Hitler náci német vezér karikatúrafiguráját viszi egy gondola a düsseldorfi karneválon

Az alkotók ezzel az NPD-re (Nationaldemokratische Partei Deutschlands - Német Nemzeti-demokrata Párt), egy kis neonáci pártra, illetve a hitleri eszmék és a párt nézetrendszerének rokonságára kívántak célozni. A párt, pontosabban sokak által alkotmányellenesnek tartott működése és betiltása körül hosszú ideje nagy vita zajlik az országban.

Mahmúd Ahmedinezsád iráni és George W. Bush amerikai elnök karikatúrafigurája

Németország nyugati felében egy sor hagyományosan katolikus többségű nagyvárosban a hamvazószerdát megelőző hétfőn érkezett csúcspontjához a karneváli szezon: nagy felvonulásokat tartottak ezen a napon, és a tömegben kocsik is gurultak, rajtuk hatalmas karneváli figurákkal, amelyek kigúnyolják a társadalmi és politikai élet szereplői. A felvonuláson több mint 5000 maskara és vagy 70 kocsi vett részt.

Idén egyébként egy további Hitler-tabu is megdőlt: januárban bemutatták az első német Hitler-vígjátékot, Dany Levi Mein Führer - Die wirklich wahrste Wahrheit über Adolf Hitler (kb.: Mein Führer - Az igazán legigazibb igazság Adolf Hitlerről) című alkotását. Szintén idei hír, hogy újabban egyre népszerűbbek a hagyományos keresztnevek, például a Lieselotte, Otto, Siegfried, vagy éppen az Adolf. Szakértők szerint ez újabb jele annak, hogy a németek több mint 60 évvel a világháború vége után lassan megtalálják nemzeti önazonosságukat, és különösebb görcs nélkül viszonyulnak a nemzeti történelem sötét korszakaihoz is.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Düsseldorfban karneválozott a pucérseggű Hitler

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra