Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Házivideó került elő Kennedy utolsó útjáról

2007. február 21. 12:30

Egy eddig ismeretlen amatőr filmfelvétel került elő, amely a rejtélyes gyilkosság előtti utolsó másodperceket dokumentálva cáfolhat meg egy összesküvés-elméletet.

<

A halálos merénylet napján, 1963. november 22-én Dallasban készült 8 milliméteres némafilm az ünneplő tömegben haladó elnöki konvojt örökítette meg.



A felvételt George Jefferies készítette, majd vejével, Wayne Grahammal a dallasi Sixth Floor Museumnak adományozta, amely most nyilvánosságra hozta a felvételt. A városi tankönyvraktár hatodik emeletén működő múzeum (ahonnan Lee Harvey Oswald három lövéssel megölte az elnököt) John F. Kennedy munkásságához és halálához kapcsolódó gyűjteményt gondoz.

A halálos lövések előtt 90 másodperccel készült felvételen szakértők szerint minden eddiginél jobban látható a nyitott limuzinban mosolyogva integető Jacqueline Kennedy, az elnök felesége, és néhány pillanatig pontosan kivehető, hogy Kennedy zakója felpúposodik a hátán.

600 millió az Oswald-ablakért
3 millió dollárért - csaknem 600 millió forintért - kelt el az az ablak, amelyből - állítólag - Lee Harvey Oswald lelőtte John F. Kennedyt, az Egyesült Államok elnökét 1963-ban Dallasban. Az ablak eladása egy internetes aukciósházon keresztül történt, vevője Hollandiából licitált. Az ablakhoz megkapja az összes hivatalos dokumentációt is, amely igazolja a hitelességet, mármint, hogy a nevezetes könyvraktár hatodik emeletéről származik a nyílászáró. Az ablak eladója az a család, amelynek birtokában volt a könyvraktár a merénylet idején. "Kennedy meggyilkolása megváltoztatta a történelmet, és feltehetően ez a leghíresebb ablak, amelyet valaha megvételre kínáltak a világon" - áll az ablakhoz csatolt dokumentációban.
Az a tény, hogy az elnök hátán lévő lőtt seb helye nem egyezik pontosan a zakón talált lyukkal, bizonyító erejű tény az összesküvés-elméletek hívői számára. A most előkerült felvétel viszont a lövedék becsapódásának helyét mutatva cáfolja a zakón lévő lyuk és a seb helye közötti látszólagos eltérésre alapozott elméleteket.



A legnépszerűbb elméletek szerint Kennedy bizonyos kormányzati körök vagy a fegyverlobby sötét összeesküvésének áldozata lett. Mások szerint a KGB vagy éppen Fidel Castro végeztetett az elnökkel, sőt egyesek szerint a Bush-család is érintett lehet a gyilkosságban.

A merényletről a legteljesebb filmet Abraham Zapruder készítette.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Házivideó került elő Kennedy utolsó útjáról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra