Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Chilipaprikával főztek a kőkori Mexikóban

2007. február 19. 15:00

Az amerikai Smithsonian Múzeum munkatársai szerint Közép- és Dél-Amerika őslakói már több mint 6000 éve is főztek és fűszereztek chilivel.

<

A kutatók egy venezuelai ásatáson fedeztek fel először addig ismeretlen mikrofosszilis magokat, amelyeket a mai chili erősségmagjaival azonosítottak. További vizsgálataik során kollégáival hét másik ásatáson találtak még hasonló magvakat. A legrégebbiekre Ecuadorban bukkantak, ezek 6100 évesek.

A szakemberek úgynevezett őrlőköveken találták meg a chili nyomait, pontosabban azokat a kicsiny magokat, amelyekben a sejtek egy növény erejét rejtik. A mikroszkópos vizsgálatok kimutatják, hogy ezek a parányi magvak, amelyek nem azonosak a növények vetésénél használatos magvakkal, mely növényfajtához tartoznak.

Ezzel bebizonyosodott, hogy a chili az egyik legrégebbi élelmiszer Közép- és Dél-Amerikában, miközben eddig úgy tudták, hogy a 14-16. században, a mai Peru, Chile és Argentína területén élő inkák, valamint a hasonló időszakban a mai Mexikó térségében élő aztékok nemesítették.

A kőkorszaki népek kukoricával és manióka gyökérrel, valamint babbal, tökkel és pálmagyümölccsel főztek chilis leveseket és egytálételeket. Amikor Kolumbusz Amerikába érkezett, a chili volt a leggyakrabban termesztett kultúrnövény.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Chilipaprikával főztek a kőkori Mexikóban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023.tavasz: Régi csibészek

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra