Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Elbontották a vasfüggöny utolsó darabját

2007. február 19. 09:30

A föld alatt fűrészelték le a "vasfüggöny" talán utolsó darabját a Borsod megyei Aggtelek barlangrendszerében.

<

Ismerje meg a vasfüggöny történetét!

Gruber Péter, az Aggteleki Nemzeti Park osztályvezetője a távirati irodának elmondta: zárt körben, szlovákiai és magyar illetékesek részvételével szerdán fűrészelték le a rácsot magyar területen.

A vasrács történetét felidézve beszámolt arról hogy a Baradla-barlang Styx-ágán keresztül 1932. augusztus 21-én Kessler Hubert és társa átjutott a szlovákiai Domica-barlangba, ekkor vált bizonyossá, hogy a két barlang tulajdonképpen egy rendszer.

Mint Gruber Péter elmondta, nem sokkal a feltárás után kimérték a két állam határát a föld alatt, határkövet és két oldalról vasrácsot helyeztek el. Hozzátette: a vasrács átvészelte a történelem viharait, igaz, többször felújították. Túlélte a rendszerváltást, sőt még Magyarország és Szlovákia EU-csatlakozását is.

2007. február 14-én az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, a szükséges hazai és külföldi engedélyek birtokában eltávolította a "vasfüggöny" utolsó darabjának is tekinthető vasrácsot a Magyar Köztársaság területéről - nyomatékosította az osztályvezető, hozzáfűzve: a szlovák oldalon megmaradt a rács párja, de ez nyitható.

A rácsvágás szimbolikusan is újra egy rendszerré tette a 26 kilométer hosszúságú Baradla-Domica-barlangrendszert. A barlang ezen szakaszának adottságai miatt azonban - időszakosan a járatok teljesen víz alá kerülnek - a nagyközönség számára továbbra sem átjárható a barlangrendszer magyar és szlovák része.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elbontották a vasfüggöny utolsó darabját

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra