Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Egységes adatbázisban az Európai Unió digitális kincsei

2007. február 16. 15:00

Tavasszal megkezdődik a magyarországi, digitális gyűjteménnyel rendelkező intézmények adatbázisainak ellenőrzése.

<

A kulturális intézmények digitális gyűjteményeit annak érdekében nézik át, hogy az ott tárolt adatok megfeleljenek az egységes uniós szabványnak - mondta Kató Linda sajtóreferens. Az európai kulturális örökség digitális értékeinek, elsősorban a könyvtári, múzeumi és levéltári gyűjtemények digitalizált listájának elérhetővé tételét célzó MICHAEL (Multilingual Inventory of Cultural Heritage in Europe) projekt 2004-ben indult.

A három alapító országhoz - Angliához, Franciaországhoz és Olaszországhoz - tavaly Magyarországon kívül további tíz ország csatlakozott. Amennyiben a magyarországi intézmények műtárgyakról digitálisan tárolt, többek között a műkincs nevét, alkotóját, az alkotás időpontját rögzítő úgynevezett metaadatai megfelelnek az uniós szabványnak, akkor a gyűjtemény felkerülhet a közös uniós portálra.

A hatalmas portál várhatóan 2008-ra készül el, ezt követően kezdődhet a megfelelő formátumú adatok feltöltése. A feltöltés évekig is eltarthat - jegyezte meg Kató Linda, aki szakmai elismerésnek nevezte, hogy a portál elkészítésének koordinálásával Magyarországot bízták meg. Az NDA a magyarországi intézmények együttműködésére számít annak érdekében, hogy a jelentős mennyiségű elektronikus adatot ellenőrizni tudják és szükség esetén kiegészítsék.

A nemzetközi projektben Magyarországot a kulturális és a gazdasági tárca, valamint a Neumann Kht. képviseli. A megállapodás értelmében a minisztériumok a projektidőszak során a digitalizálás, a digitális kultúra és infrastruktúra fejlesztésére évente 250-250 millió forintot költenek. A Neumann Kht. és a keretében működő NDA feladata a projekt szakmai végrehajtása, illetve a metaadatbázisok, a szabványok és az infrastruktúra fenntartása, fejlesztése.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egységes adatbázisban az Európai Unió digitális kincsei

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra