Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Online filmek a második világháború angol mindennapjairól

2007. február 15. 12:00

A mozgóképek kivételesen nem a fronton zajló eseményekhez visznek közel, hanem a hátország mindennapjait mutatják be.

<

Films from the Home Front (Filmek a hátországból) címet viselő oldalon mostantól bárki szabadon megtekintheti, hogy miként nézett ki Anglia a második világháborúban. Az elmúlt évek során összegyűjtött és gondosan digitalizált gyűjtemény amatőrfilmekből, családi mozikból és hivatalos propaganda-, ismertető- illetve oktatófilmekből tevődik össze.

Films from the Home Front

A filmarchívumot a Screen Archive South East a lottóalap Their Past Your Future (Az ő múltjuk a te jövőd) kezdeményezésének égisze alatt valósította meg, és mindez szerves részét képezi az angol filmtörténelem részleteit bemutató Moving History (Mozgó Történelem) programnak, amelynek keretén belül szeretnének minden családi-, ismertető-, propaganda-, stb. filmet az interneten egyesíteni. Justin Cavernelis-Frost, az Múzeumok, Könyvtárak és Levéltárak Tanácsa (Museums, Libraries and Archives Council) levéltári részlegének vezetője szerint "az oldal segíthet megérteni a háborús mindennapokat, és a múltunkhoz és második világháborús szerepünkhöz kapcsol minket".

A gyűjteményben több témába (Gyerekek a háborús időkben, Polgári védelem, Közösségi élet, Kilakoltatott emberek, Otthon és családi élet, Nők szerepe a hátországban, Az 1945-ös győzelmi ünneplések, stb.) sorolták a filmeket, és mindegyik esetében rövid ismertető segíti a könnyebb eligazodást.  Egyaránt találunk rövid- és hosszabb alkotásokat, fekete-fehér, színes-, néma- vagy hangosfilmeket. Az alkotásokat rövid kísérőszövegek mutatják be, amelyek segítenek megfelelő közegben elhelyezni a bemutatott eseményeket.

Az online archívum igazi báját a háborús karácsonyokról és ünnepekről készített családi filmecskék adják, de igazán érdekesek az amatőr propagandafilmek (Áss a győzelemért!) és a háborúellenes felvonulásokat bemutató alkotások is. Láthatunk közlekedés-biztonsági oktatást, de Angliában dolgozó német hadifoglyokat is.

Margaret Cooney, a lottóalap egyik vezetője szerint a múlt filmjei által jobban megismerhetjük az akkori gondolkodásmódot és mentalitást is. Szerinte "az új digitalizálási módszerek kiváló eszközt biztosítanak a tanuláshoz, és segítenek megérteni és felismerni a második világháborúban hozott áldozatok jelentőségét".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Online filmek a második világháború angol mindennapjairól

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra