Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Intelligenciájával hódított Kleopátra

2007. február 15. 11:30

Antonius és Kleopátra egyáltalán nem voltak olyan szépek, mint amilyennek a filmvásznon láthatjuk őket.

<

Antonius (balra) és Kleopátra (jobbra)

Egy nemrég előkerült 2000 éves pénzérme szerint az egykori uralkodónőnek a valóságban tokája, vastag ajka és hegyes orra lehetett. Római szeretőjének pedig kidülledő szemei, vastag nyaka és kampós orra volt.

Az ezüst denarius i.e. 32-ből származik, és Marcus Antonius pénzverdéjéből bocsáthatták ki, az érme egyik felén Antonius, míg másik oldalán Kleopátra látható.

A pénzdarab a Newcastle-i Régiségi Társaság kollekciójának része, és most a 2009-ig felépülő Great North Museum leendő kollekciójának ajánlották fel. Az érmét a Newcastle Egyetem kutatói vizsgálták meg.

Clare Pickersgill, az egyetem régészeti múzeumainak társigazgatója szerint Kleopátráról az emberek tudatában az él, hogy egy gyönyörű királynő volt, aki egytől egyig minden római politikust és katonát elcsábított. A mostani kutatás azonban cáfolja ezt a képet.

Lindsay Allison-Jones, a régészeti múzeum vezetője szerint a pénzen található kép nagyon messze van Elizabeth Taylor és Richard Burton világától. "A római auktorok szerint Kleopátra intelligens és karizmatikus nő volt csábító hanggal, ám a szépségét egyszer sem említik. A gyönyörű csábító képe a későbbi korok szüleménye csupán" - állítja.



A rejtélyes szépség még ma sem hagyja nyugodni a férfiak fantáziáját: Kleopátra már az ókorban kiválóan alkalmazta a testbeszéd rejtett üzeneteit - állítja egy művészettörténész. Egy egyiptológus szerint pedig egyenesen férfiként uralkodott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Intelligenciájával hódított Kleopátra

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra