Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A nyugati nézőpontot nehezményezik a kanadai egyetemisták

2007. február 15. 12:30

Azt nehezményezték, hogy a Western Egyetem történelem tanszéke csak Észak-Amerika és Európa történelmével foglalkozik.

<

Nyílt kritika vádaskodás nélkül

"Nem kritizálni akarjuk a tanárainkat, vagy azt, hogyan tartják az előadásaikat. Amennyire lehet, megpróbálnak pragmatikusak és figyelmesek lenni" - mondja Ngo. Ők csak azt hiányolják, hogy a Western történelem tanszéke nem kínál más népek történetével foglalkozó kurzusokat. Ngo szerint egyáltalán nincsenek előadások a feketék történelméről, mindössze egy kurzus foglakozik a kínai, egy a japán történelemmel, és egy áttekintő kurzus a kelet-ázsiai történelemmel.

Az egész történelem programban összesen kilenc világtörténelmet taglaló kurzus van, míg az európai történelemről 27, az észak-amerikai történelemről pedig 17 kurzust kínálnak.

"A kötelező előadások többsége Európára koncentrál. A hat vagy hét kurzusból álló modulok közül négy kötelező. Mind a négy vagy Észak-Európával vagy Európával foglalkozik. Más előadások felvételére nem is marad sok lehetőség" - mondja Ngo. A kínai vagy japán történelmet ismertető kurzusok például csupán áttekintést nyújtanak, de egy-egy téma részletes kifejtésére nincs lehetőség. "Az európai és észak-amerikai történelmet részletesen vesszük, míg a kétezer éves kínai történelemre csupán egy év jut" - mondja Ngo.

A két hallgató azt is kifogásolja, hogy az egyetemen nincsenek olyan professzorok, akik az Európán vagy Észak-Amerikán kívüli történelmet kutatják. Az Európán és Észak-Amerikán kívüli történelem ismerete ugyanis fontos szerepet játszik napjaink történéseinek megértésében - hansúlyozta Ngo.

"Ami ma Afrikában történik, az szorosan kapcsolódik az európai gyarmatosításhoz. Mi azonban az európai kolonizációt csak az európai gyarmatosítók szemszögéből tanuljuk" - mondja Lee. Aránytalanságok is szerepelnek a tananyagban, így a brit történelemmel foglalkozó kurzus szerint a gyarmatosítás nem befolyásolta India és Afrika fejlődését.

Ngo és Lee szerint a nem nyugati történelemnek a modern oktatás szerves részévé kell válnia. "Globalizált társadalomban élünk, és a problémák nagy része abból adódik, hogy nem értjük meg egymást. Ha csak az európai és észak-amerikai történelmet ismerjük, akkor a világot is csak nyugati szemmel fogjuk látni" - mondta Lee.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A nyugati nézőpontot nehezményezik a kanadai egyetemisták

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra