Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kétszáz műtárggyal érkezik Dzsingisz kán Budapestre

2007. február 14. 15:00

Kétszáz műtárgy szerepel majd a mongol világhódító, Dzsingisz kán örökségét és korát bemutató budapesti tárlaton.

<

Elmondta, hogy a napokban tárgyalást folytatott Törökországban a kiállításnak otthont adó Sabanci múzeum igazgatójával, Nazan Ölcerrel. Megállapodtak abban, melyik lesz az a kétszáz műtárgy, amely májusban Isztambulból a Magyar Nemzeti Múzeumba érkezik. Schneider Márta kiemelte, hogy a kiállításon egyebek mellett festmények, aranykincsek, buddhista szobrok, korabeli használati tárgyak és írásos emlékek szerepelnek.

Beszámolt arról is, hogy a budapesti tárlat külön kiállítási résszel egészül ki, amely Magyarországot mutatja be a tatárjárás idejéből, de az elmúlt években talált régészeti leleteket is felvonultatja. Ez utóbbi válogatás a tárlat szeptemberi zárása után vidéki múzeumokban lesz látható. A csaknem 120 millió forintba kerülő kiállítás állami forrásból valósul meg és várhatóan százezernél több látogatót vonz majd a Magyar Nemzeti Múzeumba - tette hozzá Schneider Márta.

A szakállamtitkár tájékoztatása szerint a tárlat a 12. századtól kezdve mutatja be a mongolok történetét, egyebek mellett vándorlásukat, az oszmán birodalommal folytatott harcukat, a mongolok és a buddhizmus kapcsolatát, egészen a 20. század elejéig. A kiállítást Isztambulon kívül Bonnban, Münchenben és az ausztriai Schallaburgban is láthatta a közönség. Schneider Márta elmondta: megbeszélést folytattak Törökországban arról is, hogy az Európa kulturális fővárosa 2010 program keretében magyarországi török emlékeket mutatnak be Isztambulban; a kiállítás Magyarországon is látható lesz.

Dzsingisz kán, eredeti nevén Temüdzsin (1162-1227) mongol uralkodó volt, aki egyesítette a mongol törzseket és 1206-ban létrehozta a Mongol Birodalmat. Előbb legyőzte szomszédos népeket, majd kiterjesztette uralmát. Vazallusává tette az orosz fejedelmeket, a mongol hadak meghódították Perzsiát, Elő-Ázsiát, Koreát, Hátsó-Indiát, Indonéziát és Kínát, 1241-ben pedig betörtek Lengyelországba és Magyarországra is. A birodalom, amely az uralkodó halálakor a Fekete-tengertől a Csendes-óceánig terjedt, az utódok korában több részre szakadt, később teljesen szétesett.

A kánt Mongóliában nemzeti hősként tisztelik, a buddhista egyház a megvilágosodottak, vagyis a bódhiszattvák között tartja számon. Tavaly, a mongol birodalom alapításának 800. évfordulóján nagyszabású állami ünnepségeken emlékeztek rá. Nacagín Bagabandi mongol elnök 2005-ben, budapesti látogatása alkalmával jelentette be: támogatja Mádl Ferenc akkori magyar államfő kérését, hogy a mongol államiság évfordulójához kapcsolódó Dzsingisz kán-kiállítás Magyarországra is eljusson.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kétszáz műtárggyal érkezik Dzsingisz kán Budapestre

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra