Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Visszakövetelik őseik csontjait a druidák

2007. február 9. 12:30

A druidák érdekes kéréssel álltak elő: szeretnék újratemetni a múzeumokban fellelhető, Angliában kiásott maradványokat.

A brit neopogány csoportok nem első alkalommal kérvényezik, hogy visszakapják a kereszténység előtt elhunytak földi maradványait és sírkellékeit, hogy azokat visszatemethessék eredeti helyükre. Jelenleg ugyanis kénytelenek azzal szembesülni, hogy nagyra becsült őseik rítusait múzeumok tárlóiban mutogatják, amely megszentségtelenti vallásukat. Szerintük a csontoknak a megszentelt földben kéne nyugodni - tudósított róla a The Guardian.

Forrás: EPA
Az újratemetési kérések egyre gyakoribbak, és a Természettudományi Múzeum, a British Museum, a Leicesteri Múzeum, a Manchesteri Múzeum és a Cambridge-i Egyetem múzeuma is hasonló csoportokkal tárgyal. A múlt héten a brit druidák központi tanácsa nyilvános fellépést válllalt, és a wiltshire-i Alexander Keiller Múzeum előtt demonstrálva egy 1929-ben, a Windmill Hillen kiásott gyerek csontvázának újratemetését követelték. A tanács jelenleg az angol örökségvédelmi szervezettel, az English Heritage-dzsel és a National Trusttal is tárgyalásokat folytat az ügyben. A druidák szóvivője a lapnak elmondta, hogy azt szeretnék, ha az emberek újragondolnák a csontokhoz fűződő viszonyt. "Mi élő emberekként tekintünk rájuk, és így az élő emberekhez hasonló jogaik vannak. Mivel azonban az ősök nem tudnak kiállni magukért, a tanács beszél helyettük".

A druidák más szervezetekhez hasonlóan az abók és a tasmán bennszülöttek maradványainak visszaszolgáltatását hozták fel ez velük szemben nem biztos, hogy érvényesülhet. Az Ősi Halottak Tisztelete nevű szervezet éppen ezért felismerte, hogy a többi szervezet irreális követelésével szemben a tudománynak is helyet kell biztosítani a kérdésben. "Inkább tárgyalunk, mint táblákkal tüntetünk" - vallják, és ezzel azt szeretnék elérni, hogy legalább azokat a csontokat visszakapják, amelyeknek nagyon kevés a tudományos értéke.

Más csoportok azonban nincsenek elragadtatva a tudományos eredményektől. "Bármilyen rekonstruált történet csak az elképzelt múltat jelenti, amely azonban csupán a jelennek a múltra vetített lenyomata" - nyilatkozta a druidák vezetője.

Forrás: EPA
A kutatók egyáltalán nem örülnek a kéréseknek, és szerintük annyi hatás érte a Brit-szigeteken élőket, hogy szinte teljesen lehetetlen az angolszászok és a náluk is régebben ott élők kulturális vagy genetikai leszármazottait azonosítani. Szerintük a csontok visszaadása és visszatemetése a múzeumoknak a társadalom iránti kötelezettségének elárulását és komoly tudományos veszteséget jelent. Mások szerint a jövendő nemzedékek így már nem férhetnek hozzá a korai britonok életébe bepillantást nyújtó elsődleges forrásanyaghoz. Éppen ezért szerintük a druidáknak semmi joga a csontokhoz, és nem dönthetnek ezekről a maradványokról.

Piotr Bienkowski, a Manchesteri Múzeum igazgatója szerint azonban az ügy nagyon komoly kihívást jelent az ország múzeumainak. A viták ugyanis erről eddig csak egy szűk körben folytak, ám mostanra egyre többen lépnek fel hasonló követelésekkel. Szerinte a tudósoktól "egyszerűen nem fair, hogy mindenkire ráerőltetik világlátásukat. Fontos lehet, hogy a hasonló követeléseket komolyan vegyük, mert ez egy másfajta világlátás , amelyet a tudományoshoz hasonlóan sem bizonyítani sem pedig cáfolni nem lehet. Jelenleg a mi felelősségünk, hogy ezeket a nézőpontokat is elismerjük, hiszen ilyen alapon a tudósoknak sincs semmi joga a csontokhoz" - botránkoztatta meg a szakmai körök vaskalapos kutatóit a múzeum igazgatója.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Visszakövetelik őseik csontjait a druidák

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra