Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hétvégi várkalauz: Márévár

2007. február 2. 14:00

Pécs városától északra, a Mecsek zöldellő hegyeinek egyikén találhatóak Márévár kőfalai. A völgyben megbújó Magyaregregy községből vékony aszfaltcsík vezet fel a várhegyre.

<

A 340 méter magas ormon a régészeti kutatások szerint már a római időszakban állt egy őrtorony, amely a népvándorlás viharaiban pusztult el. Helyén csak a 13. század második felében emelték a földesúri családnak szállásul szolgáló kővárat.

Légifotók a várról a Civertan oldalán

Az Árpád-ház kihalása után a Kőszegi nemzetség vette birtokba. Bogár István várnagy 1313-ban valószínűleg kardcsapás nélkül behódolt Károly Róbert csapatainak, mert az uralkodó meghagyta tisztségében, sőt három esztendő múltán örökadományba kapta az egész váruradalmat. A következő évszázadokban az erődítményről magát "Máréinak" nevező nemzetség tagjai lakták szolgaszemélyzetükkel. Az utolsó családtagtól örökösödési szerződéssel 1468-ban a Várday família tulajdonába került, akik közül Várday János a törökkel vívott vesztes mohácsi csatában esett el.

A romok a helyreállítás előtt

A János és Ferdinánd királyok között kitört belháborúban a Ferdinánd-párti Bakics Pál szerezte meg a várat, aki az 1530-as években az akkoriban uralkodóvá váló reneszánsz ízlésvilág jegyei szerint átalakíttatta lakóépületeit. A korszerű hadászati elveknek megfelelő átépítésre azonban nem volt elegendő pénze, így csak egy kisebb méretű rondellával bővítette ki védőműveit, melyen ágyúkat helyeztek el.

Rekonstrukció az 1960-as években

A közeli Pécs városának 1543-as elvesztése után Márévárat harc nélkül foglalták el a törökök, és 1686-ig birtokukban tartották. Mivel a hódoltság határa egyre északabbra tolódott, katonai jelentősége lassan megszűnt, bár a megszállók egy nagyobb palánkvárral is megerődítették, amit három toronnyal tagoltak. Az egykori cölöpsor sziklába vésett üregeit a régészeti kutatás során megtalálták.

Nézegessen még több fotót a várról!

A visszafoglalást követően falai és épületei gondozás híján romba dőltek, köveit építkezésekhez használták fel.  Maradványait az 1960-as években feltárták, konzerválták, és a tetővel fedett egykori palotában vártörténeti kiállítás fogadja a régmúlt időkre kíváncsi látogatókat.

Megközelítés

Tervezze meg útját a T-Online Térképpel!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hétvégi várkalauz: Márévár

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra