Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Élőlánccal követelték az Elgin-márványokat

2007. február 1. 10:15

Mintegy 2500 görög diák követelte vissza kedden jelképes tüntetésen, élőláncot alkotva az athéni Akropolisz lábánál a Parthenon több mint kétszáz éve elrabolt márványfrízeit a londoni British Museumtól.

<

A tiltakozó diákok és tanáraik narancsszínű mellényekben, amelyeknek hátán a `Parthenoni márványok - újraegyesítést most` felirat volt olvasható angolul, az Athéné Parthenosz (szűzi Athéné) istennőnek emelt, mintegy 2500 éves templomot körülvevő sétatéren gyűltek össze.

A megmozduláson felmutatott listák tanúsága szerint több mint 65 ezer görög diák csatlakozott a 19. század elején elorzott domborműtöredékek visszaszolgáltatását követelő világméretű mozgalomhoz. A templom híres 96 frízlapjából 56-ot napjainkban is a British Museumban őriznek Lord Elgin egykori isztambuli brit nagykövetnek köszönhetően. A diplomata 1806-ban a Parthenon szobrászati díszítésének legjobb állapotban megmaradt remekműveit - az Akropolisz más műemlékei mellett - lebontatta és Angliába szállíttatta az akkoriban az oszmán birodalomhoz tartozó Görögországból.

Athén 1982 óta követeli vissza a márványfaragványokat, eddig hasztalanul. A British Museum arra hivatkozva hárít el minden megkeresést, hogy a műalkotásoknak sokkal jobban gondját viselik Londonban, ahol nincsenek kitéve az athéni légszennyezésnek sem, amely a Parthenonban maradt frízeken már nyomot hagyott.

A keddi diáktüntetés résztvevői eddig 900 levelet küldtek a British Museum vezetőjének, és az élőlánc egyik szervezője elmondta, hogy hamarosan hasonló megmozdulást rendeznek a londoni múzeum előtt is. A görög közszolgálati rádió arról számolt be, hogy már 34 államban indult polgári kezdeményezés a fríztöredékek visszakövetelésére. A templomból hiányzó domborművekből jutott párizsi, bécsi, római, palermói, koppenhágai, müncheni és würzburgi múzeumok gyűjteményeibe is, ezeket Görögország ugyancsak visszaköveteli.

A Parthenon Görögország egyik leghíresebb ókori építészeti műemléke, egyúttal az egyik legismertebb építmény a világon. Ősszel nyílik meg az Akropolisz új múzeuma, festői kilátással a görög főváros nevezetes dombjaira. A tervek szerint a jelenleg Londonban megcsodálható fríztöredékeket elmosódó hologramokkal fogják helyettesíteni.

Ön mit gondol? Kit illetnek a töredékek? Itt megírhatja nekünk!

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Élőlánccal követelték az Elgin-márványokat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra