Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A pollenek árulták el az agyagkatonák titkait

2007. február 1. 12:30

<

Kormeghatározás virágporral

A pollenanalízis az elmúlt években egyre többször segíti a kutatókat híres  gyilkosságok megoldásában és nevezetes festmények keletkezési körülményeinek tisztázásában.

Az eljárás során az üledékben, talajban található virágpor (pollen) anyag fajösszetételét határozzák meg. Minden növény sajátos alakú és mintázatú, csak az adott fajra jellemző pollenekkel rendelkezik, és ezek lehetővé teszik az adott növényfaj azonosítását egy-egy üledékmintában. Mivel a pollenek jól konzerválódnak az üledékekben reduktív körülmények között (vízborítás alatt, oxigénhiányos környezetben), lehetőséget nyújtanak a vizsgált területen az üledék keletkezése idején uralkodó növényföldrajzi viszonyok megállapítására. Az egyes növényfajok és társulások pedig csak megfelelő éghajlati körülmények megléte esetén találhatók meg, a terület növényföldrajzi képe a klíma alakulására is utal a vizsgált időszakban.

A tudományág megteremtése egy magyar kutató, Pop Emil (1897-1974) biológus egyetemi tanár, akadémikus nevéhez fűződik, aki a harmadidõszak fosszilis flórájának elemeit, a Kárpátok tõzegmohalápjait, Erdély erdõinek történetét tanulmányozta ezzel a módszerrel. A pollenanalízis segítségével paleoklimatikai következtetéseket vont le, itthon és külföldön megjelent tudományos közleményeinek száma meghaladja a kétszázat.

A metódus a honfoglalás eseményeinek pontosításában is segítette a szakembereket: László Gyula Őstörténetünk legkorábbi szakaszai (1961) című könyvében a nyelvészeti paleontológia módszerét történeti távlatba helyezte azáltal, hogy a vizsgálatba bevonta a pollenanalízist, s a paleontológiai vizsgálatot összekapcsolta régészeti és toponímiai elemzéssel is. Mindent összevetve László Gyula az uráli őshazát a Kelet-Baltikum és az Oka folyó közti területre helyezte. Elmélete, minden hiányossága ellenére, rendkívül szellemes, s a pollenanalízis bevezetésével megtermékenyítőleg hatott a további őshaza-kutatásra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A pollenek árulták el az agyagkatonák titkait

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra