Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A pollenek árulták el az agyagkatonák titkait

2007. február 1. 12:30

Kínai kutatóknak végre sikerült megoldani a lenyűgöző hadsereg készítésének egyik rejtélyét: kiderítették ugyanis, hogy a túlvilági terrakotta védelmet több helyen gyártották.

<

Több műhelyben készültek

Az i.e. 210-ben elhunyt Csin Si Huang-ti császárt, akinek nevéhez a Kínai Nagy Fal megépítése és az egységes birodalom megteremtése fűződik, 9-10 ezer fős agyagszobor-hadsereg kísérte a túlvilágra, amelynek kétezer darabból álló együttesére 1974-ben bukkantak rá a régészek. A terrakotta katonák, amelyek mindegyike egyedi arcvonásokkal és frizurával büszkélkedik, a síron túli világban voltak hivatottak gondoskodni a nagy uralkodó személyi biztonságáról. A harcosokkal együtt 500 cseréplovat és 130 harci szekeret találtak.

A Kínai Tudományos Akadémia Botanikai Intézetében dolgozó kutatók érdekes kísérletbe fogtak: mintát gyűjtöttek a különböző szobrok anyagából, majd összetörték, és glicerinben feloldva elektronmikroszkóppal vizsgálták meg azokat. A különleges eljárással a kutatóknak 32 különböző pollenmintát sikerült azonosítaniuk.  Az emberi figurákon zsálya, fehér üröm, spenót, répafélék és más gyógynövények pollenje került elő, míg a lovakból vett minta pollenjei leginkább fenyőféléktől származtak.

"Már 2000 évvel ezelőtt is az agyagba kerülhetett a pollen a levegőből, még ha azt puszta szemmel nem is látták" - nyilatkozta a kutatást vezető Ya-Qin Hu a Discovery News-nak. Hu elmondása szerint a kiégetett agyagban a pollen a legtöbbször elpusztult, ám mivel a figurákat nem azonos hőmérsékleten és egyenletesen égették ki, így egyes helyeken zárványokban megmaradtak.

A kutatók a pollenanalízis alapján arra jutottak, hogy a lovakat minden bizonnyal a mauzóleum mellett, míg a harcosokat egy jelenleg még nem azonosított helyen készítették az európai vendégmunkásokkal kiegészített kivitelezők. A lovak a 150 kilogramm súlyú harcosokhoz képest nagyobbak (1,8 méter magas) és nehezebbek (200 kilogrammos) lettek, illetve kidolgozásuk is sokkal finomabb. A kutatók szerint ez annak köszönhető, hogy az ókori császári alvállalkozó rájöhetett: a kevesebb szállítás miatt egyszerűbb a nehezebb és törékenyebb szobrokat a közelben elkészíteni.

A kutatás eredményeit a Journal of Archaeological Science soron következő számában jelentetik majd meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A pollenek árulták el az agyagkatonák titkait

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra