Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Egy közép-európai életút - kiállítás Josef Polák életéről

2007. január 25. 08:45

Egy közép-európai életút címmel sorozat indul a budapesti Közép-európai Kulturális Intézetben, amelynek első eseményeként Josef Polák életéről rendeznek kiállítást.

<

szerdától megtekinthető tárlat anyaga a Prágai Zsidó Múzeumból indult el, majd Pozsony és Kassa érintésével érkezett meg Budapestre, ahol korabeli plakátokkal, grafikákkal és más dokumentumokkal kiegészülve mutatják be - olvasható a közleményben.

Az összegzés szerint Josef Polák (1886-1945) az Osztrák-Magyar Monarchia idején, Prágában született, zsidó családban. Kassán tevékenykedett, a Kelet-szlovákiai Múzeum igazgatójaként jelentős hatást gyakorolt a város kulturális fejlődésére. Magyarra fordította és megrendezte Karel Capek R. U. R. című művét, amelyet Kassán és Budapesten is bemutattak.

Az első bécsi döntés miatt 1938 novemberében visszatért a nácik által megszállt Prágába, ahol kétszeresen is üldözött volt: zsidó és ellenálló. Josef Polák koncentrációs táborban tűnt el.

A kiállítást Magda Veselská, a Prágai Zsidó Múzeum Dokumentációs osztályának vezetője, Robert Pollák, a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum igazgatója és Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára nyitja meg.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egy közép-európai életút - kiállítás Josef Polák életéről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra