Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Újjáéledt a görög istenek kultusza

2007. január 25. 12:30

Komoly vitává fajult Görögországban az ókori 12 isten követőinek nyilvános szertartása: az ortodox egyház ugyanis pogányságként betiltaná a nemrég hivatalosan is bejegyzett vallást.

A hét elején az ókori istenvilág hívői gyűltek össze Athén szívében, az olümposzi Zeusz templománál, hogy megünnepeljék Zeusz és Héra házasságát. Ezen a helyen ez volt az első ilyen ceremónia, mióta 394-ben a rómaiak törvényen kívül helyezték az ókori vallást és annak követőit.

Forrás. EPA
A kíváncsi közönség által követett szertartáson a beöltözött hívők az 1800 éves templom előtt imádkoztak és táncoltak. A ceremónián azt a szertartást szerették volnafeleleveníteni, amelyet az i.e. 4. században, a olümpiai játékok előtt mutattak be: mindezt a 2008-as olimpia előtti békefelhívásnak szánták. A rendezvény kettős jelentéssel bírt a csoport számára: most ünnepelték meg azt is, hogy a görög kormányzat hivatalosan is elfogadta a vallásuk bejegyzését, így további egyeztetések után az ókori formulák szerint akár keresztelőket, esküvőket és temetéseket is tarthatnak.

Forrás: EPA
A kulturális minisztérium ezzel együtt azonban megtiltotta, hogy rendezvényeiket az ókori templomokban tartsák, mondván azok kritikus örökségvédelmi állapotban vannak. A hívők így most azért küzdenek, hogy a közeljövőben szertartásaikat az általuk szent földnek tartott templomban is megtarthassák. "Görögök vagyunk, és kormányunktól templomaink használati jogát követeljük" - nyilatkozta Doreta Peppa főpap az Associated Pressnek.

Forrás: EPA
A lépés komoly ellenkezést váltott ki a mozgalmat csírájában elfojtani akaró ortodox egyházban, akik szerint "a követők egy degenerált halott vallást szeretnének feltámasztani, és hatalmas sötét tévhitekkel rendelkeznek a múltról" - nyilatkozta Efsztathiosz Kollasz atya, az egyház szóvivője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újjáéledt a görög istenek kultusza

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra