Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Interneten az afrikai térképgyűjtemény

2007. január 16. 11:00

Egy különleges, 1530 és 1915 között készített, Afrika-térképekből álló kollekciót digitalizáltak és tettek interneten bárki számára elérhetővé a Northwestern Egyetem szakemberei.

<

David Easterbrook, az Egyesült Államok legnagyobb afrikanisztikai gyűjteményét tartalmazó Herskovits Könyvtár kurátora a BBC-nek elmondta, hogy az antik térképek nem csak Afrika megismerésének és feltérképezésének folyamatát, hanem a gyarmatosítás előretörését is bemutatja. Az oldalra 113 részletes térkép került fel, amelyek nagyíthatók, dátum, ország, és más kategóriák szerint kereshetők, sőt akár szabadon le is tölthetők.

16th- Early 20th Century Maps of Africa

A korai térképekből kiderül, hogy a 16-17. században még valótlan elképzelések uralkodtak Európában Afrikával kapcsolatban. A korai térképészek ugyanis nem látogattak el a helyszínre, hanem több, gyakran egymásnak teljesen ellentmondó forrásra támaszkodva dolgoztak, és olyan is volt, hogy csupán találgattak. Nem meglepő hát, ha ezeken a térképeken a Nílus még teljesen máshol folyt, és a hegyek, tavak elhelyezkedése is furcsa rendszerbe illeszkedett.

A térképek egy része komoly művészi teljesítményt képvisel, és azok esztétikai értéke topográfiai jelentőségüknél is többet ér. Különlegességnek számít a késő középkori afrikai királyságok ábrázolása, a Nyugat-Afrikán átívelő rabszolga-kereskedelem útvonalai, és az utolsó, 1915-ös térkép is, amely Szenegál fővárosának terveit mutatja be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Interneten az afrikai térképgyűjtemény

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra