Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Csúszik a Mátyás-templom rekonstrukciója

2007. január 15. 09:30

Csúszhat a budavári Mátyás-templom rekonstrukciójának 2007-es ütemterve - mondta el az MTI-nek csütörtökön az épület felújításáért is felelős építésügyi szakértő.

<

A felújítási munkálatok koordinátorának elmondása szerint az idén eredetileg három nagy részből állna a rekonstrukció: a Mátyás-torony egy részének és a templom teljes tetőszerkezetének kijavításából, valamint az épület és a szomszédos Hilton szálloda közötti "üzemviteli terület" kialakításának megvalósításából. Rébay Lajos közölte: a várható pénzelvonások miatt minimális annak az esélye, hogy tervszerűen haladjanak a munkálatokban. Hozzátette: kérdéses annak az ésszerűsége, hogy az állami pénz mellé átmenetileg külső forrást is bevonjanak.

Az idei évben a 2006. évi maradvánnyal együtt 807 millió 619 ezer forint áll rendelkezésre a Mátyás-templom helyreállítására - közölte az MTI-vel az OKM. "A templom műemléki helyreállításának pénzügyi fedezetét kormányhatározat biztosítja" - fogalmaz közleményében Závecz Ferenc, a tárca szakállamtitkára, aki szerint megvalósítható az idei ütemterv.

A templomot egy tavaly tavaszi szerződés szerint 2010-ig mintegy öt milliárd forintból teljesen felújítják. Ács Tamás, a kulturális tárca akkori helyettes államtitkára a szerződés bejelentésekor úgy nyilatkozott: a kivitelezést végző Reneszánsz Kőfaragó Rt. és a Magyar Építő Rt. által alkotott konzorcium szolgáltatásait kizárólag állami forrásból fizetik meg.

Bár a Budavári Nagyboldogasszony-templomnak Mátyás király a névadója, még jóval uralkodása előtt, IV. Béla korában kezdték el építeni. A tatárjárás pusztítása után az uralkodó a dunai átkelőhely felett húzódó meredek sziklán, az úgynevezett pesti Újhegyen építette meg királyi szállását. A várat és a tőle északra elterülő polgárvárost egységes fallal vetette körül, az egyházi igények kielégítésére pedig megépítette a Máriának szentelt gótikus plébániatemplomot. Az épület közel 800 éves története folyamán rengeteget változott, szinte minden későbbi uralkodó alakított rajta valamit. Ismerje meg a templom részletes történetét!

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Csúszik a Mátyás-templom rekonstrukciója

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra