Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kiállították az első magyar filmsztárokat

2007. január 15. 08:00

Régi fényképek - valódi sztárok címmel világhírű magyar filmeseknek a Magyar Nemzeti Filmarchívumban őrzött fotóiból, portréiból nyílt kiállítás csütörtökön, Budapesten.

<

Kertész Mihály

"A Magyar Nemzeti Filmarchívum Fotó- és Plakáttárában világhírű magyar filmesek, valódi filmsztárok portréit is őrzik, akik a saját korukban tehetségük, tudásuk alapján lettek sztárok és nemcsak Magyarországon, hanem a nagyvilágban is százezrek rajongását vívták ki. Stílust és divatot teremtettek, maradandó értéket hoztak létre, munkásságuk a filmtörténet szerves részévé vált" - írja a tárlatról szóló ismertető.

A kiállított fotókról olyan világhírű magyar filmesek néznek vissza a látogatóra, akiknek a neve még ma is ismerősen cseng. Kertész Mihály (Michael Curtiz) az amerikai, míg kortársa, Korda Sándor (Sir Alexander Korda) az angol filmgyártás gyakran emlegetett "alapító atyja". A többszörös Oscar-díjas Rózsa Miklós nélkül nincs filmzene, és máig nem került vászonra népszerűbb Drakula Lugosi Bélánál - olvasható az ismertetőben.

A kiállításon fénykorában láthatja az érdeklődő Rökk Marikát, a német operettszínházak és zenés filmek koronázatlan királynőjét, vagy a bécsi operettfilm műfaját megteremtő Bolváry Gézát is.

A fotók egy része törött szélű, karcos felületű, a legtöbbet megviselte az idő. Különböző utakon, különböző helyekről - filmgyári dokumentáció, újságszerkesztőség, magángyűjtemény, hagyaték - kerültek az Örökmozgó gyűjteményébe. Vannak köztük egyedi darabok éppúgy, mint sorozatban forgalmazottak, van köztük dedikált és autogramos fotó, valamint olyan is, amelynek hátulján feljegyzés olvasható. A kiállítás ezekbe a részletekbe is bepillantást enged. A Régi fényképek - valódi sztárok című tárlat február 1-ig tekinthető meg.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kiállították az első magyar filmsztárokat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra