Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Téves kapcsolások

2007. január 9. 17:00

A technikatörténetben sokszor nehéz megítélni, ki is egy szerkezet igazi feltalálója. Ezalól a Magyarországon 125 éve indult telefonszolgáltatás alapelemei sem kivételek - írta Lőrinc László a HVG-ben.

<

Mit talált fel Puskás Tivadar? A legtöbb hazai kézikönyv, kvízjáték és honlap szerint a kontinensen negyedikként, 1881-ben Budapesten működésbe lépett telefonközpontot. Néhány technikatörténeti szakkönyv ennél óvatosabb: kerülik a feltalálás kifejezést, és általában annyit közölnek, hogy Puskás Thomas Alva Edison amerikai műhelyében a telefonközpont műszaki megoldásán dolgozott, majd Párizsban az ő vezetésével építették fel az ottani telefonközpontot. Végül vannak, akik még ezeket sem látva bizonyítva inkább tapintatosan kerülik Puskás szerepének kényes kérdését - ahogy az idei évfordulós budapesti és pécsi telefontörténeti kiállítások rendezői is tették.

Pedig `a telefonközpontot - bármilyen sajátosan hangozzék is - nem kellett feltalálni, mert az már a telefon feltalálása előtt ismeretes volt. Az elektromosság által továbbított hírközlés ťközpontosításáraŤ az első szabadalmat F. M. A. Dumont francia mérnök kapta 1850-ben` - olvasható Vajda Pál technikatörténész bő harminc éve megjelent tanulmányában. De ha egyszer a távíró és a telefonközpont elve hasonló volt, mit tett az ügyben Puskás?

A jelenlegi kutatások alapján úgy tűnik, nem sokat, mivel a New York mellett működő The Edison Papers archívumban sem honfitársunk telefonközpont-ötletének nincs nyoma, sem annak, hogy Edisonnál tervezőként dolgozott és fizetést kapott volna. De nevezettek kiterjedt levelezésében sem utal erre semmi, sőt magától Puskástól sem maradt fenn olyan dokumentum, melyben magát a telefonközpont feltalálójának állította volna, ahogy ezt a különben lelkes nekrológok sem említették 1893-ban. Ami dokumentált tény, az az, hogy Puskás Tivadar elsősorban a fonográf, valamint más Edison-találmányok terjesztésével foglalkozott Párizsban.

A teljes cikk a HVG-ben

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Téves kapcsolások

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra