Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Aki emlékművet épített a szerelemnek: 415 éve született Sah Dzsehán

2007. január 5. 10:15

<

A sírnak épített palota

Bár számos felesége és kegyencnője volt, kivételes ragaszkodással szerette kedvenc asszonyát, a perzsa származású Mumtáz-i Mahalt (a palota ékességét). Az asszony szépségéről legendákat meséltek, kifinomult ízlése nagyban befolyásolta urát. Amikor 1631-ben viszonylag fiatalon, tizennegyedik gyermekének világra hozatala közben meghalt, Sah Dzsehán búskomorságba esett, elhanyagolta uralkodói feladatait, s megesküdött: olyan síremléket állít feledhetetlen szerelmének, amilyent még nem látott a világ.

Állta is a szavát, bár a káprázatos épületegyüttes felépítése 22 évet és a kincstár nagy részét is igénybe vette. Az Agra közelében, a Jamuná folyó partján fekvő Tadzs Mahal (Sír Palota) tervezésére mai szóval pályázatot írt ki, s a kicsinyített modellekből választotta ki a győztest. A Tadzs Mahalt nem véletlenül tartják tökéletesnek, a világ csodájának, mert minden kritikát kibír, sőt bármilyen változtatás csak rontana kivételesen lenyűgöző, egységes hatásán.

Az uralkodó nem tudta kiheverni kedvenc asszonya elvesztését, az érzéki örömök hajszolásába vetette magát, még pazar tükörfalú csarnokot is emeltetett a tivornyákon tapasztalt gyönyörök megsokszorozása érdekében. Az ügyekkel nem sokat törődött, így a mogul hatalom hanyatlani kezdett, bár a birodalom még nem rendült meg.

Sah Dzsehán 1657-ben megbetegedett és orvosai nem sok reményt fűztek életben maradásához. A hír hallatán fia véres küzdelemben átvette a hatalmat, majd a fanatikus muzulmán Aurangzib kivégeztette a hindukra támaszkodó testvéreit, mégis felgyógyult apját pedig bebörtönözte az agrai erődben. Az öregedő, beteges Sah Dzsehán minden elképzelhető kényelmet megkapott, magával vihette asszonyait és táncosnőit, de már csak az egyetlen általa szeretett nőre tudott gondolni.

A legenda szerint nyolc év fogság után, 1666. január 22-én a vár Tadzs Mahalra néző erkélyén halt meg, utolsó pillantása a síremléken tört meg, s ott is temették el kedvenc felesége mellé.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Vladár Tamás, Sajtóadatbank)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Aki emlékművet épített a szerelemnek: 415 éve született Sah Dzsehán

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra