Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tárlókban a rabszolgatartók iratai

2007. január 4. 12:30

Egy kelet-londoni múzeum jelentős gyűjteményt hozott létre a XVIII. századi London rabszolga-kereskedelemben játszott központi és kevésbé ismert szerepét bemutató iratokból.

<

`A Mills-iratok megszerzése a legjelentősebb esemény a 2003 óta működő múzeum történetében. A dokumentumok betekintést nyújtanak a londoni rabszolga-kereskedelem történetébe`- mondja David Spence, a múzeum igazgatója. Az iratok a londoni rabszolga-kereskedelem gazdasági jelentőségét támasztják alá. Elsősoroban leveleket, leltárokat és számlákat tartalmaznak a Mills család St. Kitts-i és nevisi cukornád-ültetvényéről, valamint az ültetvény egyéb dokumentumait 1776 és 1777 között.

A gazdálkodási napló leírja a feketék napi munkáját, felsorolja nevüket, korukat, feladataikat, állapotukat, s azt is, hogy mennyi élelemre és milyen bánásmódra van szükségük, valamint megadja az ültetvényen készített cukor, rum és melasz mennyiségét. A naplóhoz mellékeltek egy számlát, amely a rabszolgaság 1834-es eltörlését követően a kormány által kifizetett kártérítésről szól. A 872 fontot azonban nem a rabságba taszított afrikaiaknak, hanem a Mills családnak fizették ki.

A naplót a látogatók december végéig láthatták a múzeumban, az iratok pedig a rabszolga-kereskedelemről szóló kiállítás részei lesznek, amelyet 2007 őszén nyitnak meg a rabszolgaság eltörlésének 200. évfordulója alkalmából. A kiállítás a brit főváros rabszolga-kereskedelemben játszott szerepével foglalkozik: bemutatja, hogy miként alakította a kereskedelem London fejlődését, és ennek milyen nyomai fedezhetők fel még ma is a fővárosban.

"Nyugat-India brit polgárai számára a Mills dokumentumok alapvető fontosságúak a szigeteken lévő rabszolgaság gyakran titkolt vagy "elveszett" történelme szempontjából. Az iratok talán még fontosabbak azok számára, akik St. Kittsen születtek, és ma Londonban élnek. A személyes vonatkozásokon túl a történelmi örökség szempontjából további bizonyítékot szolgáltatnak a Nyugat-India és Anglia közötti kapcsolatról. St. Kitts lakói és én is egy brutális és jövedelmező kereskedelem túlélői vagyunk, amelynek központja mindig is London volt"
- mondta Burt Caesar színész, a múzeum tanácsadó testületének tagja.

A múzeum épülete a West India rakpart 1. szám alatti volt cukorraktárban található, amely az egyik legjelentősebb fennmaradt kereskedelmi raktár a rabszolga-kereskedelem idejéből. London csaknem 200 évig volt az egyik legnagyobb rabszolga-kereskedelmi kikötő, és a feljegyzésekből kiderül, hogy a dokk 1802-es megnyitása és a rabszolga-kereskedelem 1807-es betiltása között 77 hajó futott ki a West India dokkból Nyugat-Afrika felé. Ebben az időszakban 24962 afrikait adtak el az amerikai ültetvényekre, és közülük 3136 személy nem élte túl a hajóutat. Ezek az afrikaiak viszont csupán a töredékét alkotják a londoni rabszolga-kereskedelemnek.

Museum in Docklands, No. 1 Warehouse, West India Quay, Hertsmere Road, London, E14 4AL, England
T: 0870 444 3855

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tárlókban a rabszolgatartók iratai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra