Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Restaurálják a dubrovniki Orlando oszlopot

2007. január 3. 08:45

A dubrovniki Óváros központi teréről restaurálásra vitték el a magyar turisták által is jól ismert híres kővitézt, Orlandót.

<

Djive Drazica restaurátor a Vecernji List című horvát napilapnak elmondta, hogy a 4,5 tonnás oszlopot elvontatták a Püspöki palotába, ahol megtisztítják a követ és kicserélik a korrodálódott belső vasékeket. A munka csaknem egymillió kunába (34 millió 407 ezer forint) kerül. A restaurálás költségét a Baráti Társaság a Dubrovniki Műemlékekért nevű civil szervezet fedezi.

Az Orlando oszlop - a tervek szerint - a város védőszentje névnapjára, február 3-ra megújulva kerül vissza a helyére, mivel Szent Balázs napja Dubrovnik legnagyobb ünnepe.

Az 1419-ben, a Dubrovniki Köztársaság idején állított kőoszlop, oldalán a vitézzel, tetején a rúddal, amelyre a város ünnepein azóta is fölhúzzák a Libertas (Szabadság) feliratú zászlót, a Szent Balázs templom előtti téren strázsál. Az oszlop Bonino di Jacopo milánói kőfaragó munkája, és egyben máig a szabadság és a függetlenség jelképe.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Restaurálják a dubrovniki Orlando oszlopot

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra